Prvi supermarket bez kase i prodavca (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi supermarket bez kase i prodavca (VIDEO)

  Američka kompanija internet prodaju Amazon predstavila je novi koncept samousluga u kojima kupci, zahvaljujući tehnologiji veštačke inteligencije, uzimaju robu i odlaze, ne plaćajući na kasi.

  Amazon je na svom sajtu saopštio da je testirao novi supermarket u Sijetlu, u čijoj su ponudi osnovni prehrambeni proizvodi – hleb, mleko, sir, čokolada, kao i jela “za poneti”.

  Taj prodajni objekat za sada je dostupan samo zaposlenima u to kompaniji, a za ostale potrošače biće otvoren “početkom 2017. godine”, navodi se na sajtu Amazona.

  Konceptom “Amazon Go” klijentima će biti omogućeno da kupuju bez “čekanja u redu na kasi”, zahvaljujući aplikaciji za mobilne telefone, preko koje kupac samo “puni korpu” kao u bilo kojoj drugoj prodavnici, a zatim odlazi bez prolaska pored kase.

  “Ta tehnologija automatski detektuje kada su proizvodi uzeti sa rafa i prati njihov put u virtuelnoj korpi. Kada završite sa kupovinom, možete jednostavno napustiti samouslugu, a kompanija će vam kasnije poslati račun”, stoji u saopštenju Amazona.

  Kompanija navodi da je takvu kupovinu “omogućila ista tehnologija koja se koristi za automobile bez vozača”, odnosno veštačka inteligencija pomoću koje računar “može da vidi i uči”.

  To nije prvi put da američki gigant onlajn trgovine otvara “fizički” prodajni objekat, pošto je prošle godine, takođe u Sijetlu, otvorio biblioteku, a ima i nekoliko objekata u drugim američkim gradovima.

  Ako se testiranje samousluge u Sijetlu pokaže uspešnim, to će izvršiti pritisak na kompanije koje robu prodaju na uobičajeni način, poput američkog trgovačkog džina Volmarta, još popularneg među građanima, uglavnom radi kupovine prehrambenih i proizvoda za domaćinstvo.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/trazili-veci-minimalac-sad-ce-da-ih-zamene-tehnologijom/

  Izvor: Beta, N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE