Prvih 20 mlrd. EUR zaduženja EU za oporavak od KORONAKRIZE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvih 20 mlrd. EUR zaduženja EU za oporavak od KORONAKRIZE

  Evropska komisija (EK) je izdala obveznice u vrednosti 20 milijardi evra, što je prvo zaduženje za finansiranje oporavka od pandemije koronavirusa u okviru instrumenta EU sledeće generacije.

  “Uspešno smo sproveli prvu operaciju izdavanja obveznica. Kao snažna Unija zadužujemo se na tržištu i investiramo u zajednički oporavak od krize”, rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

  Obveznice su izdate na rok od deset godina i to je dosada najveća transakcija i najveći iznos koji je Evropska unija podigla u jednoj transakciji.

  Komisija dodaje da su obveznice naišle na vrlo veliki interes investitora u Evropi i svetu zahvaljujući čemu je dobila jako povoljne uslove zaduživanja.

  Evropska komisija planira da se zaduži više od 800 milijardi evra. Mehanizam za oporavak i otpornost ključni je deo plana EU za ekonomski oporavak od koronakrize.

  Na raspolaganju ima 672,5 milijardi evra za podršku investicijama i reformama u državama članicama. Od toga iznosa 312,5 milijardi evra su bespovratna sredstva, 360 milijardi zajmovi.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE