Putin o "Turskom toku" kroz Srbiju: Može, ali KOČE Bugari

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Putin o “Turskom toku” kroz Srbiju: Može, ali KOČE Bugari

  Učešće Srbije u gasovodu “Turski tok” je moguće, ali Bugarska odugovlači sa tim projektom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin koji se u Sočiju susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  “Što se tiče učešća Srbije u projektu “Turski tok”, mi smo spremni. Srpski deo gasovoda od granice Bugarske do Mađarske skoro je spreman i 90 odsto je već postavljeno i 85 odsto Srbija je već spremna.”

  Pitanje je u tranzitnim stanicama, ali ono što mi vidimo, kaže Putin, bez obzira na brojna uveravanja i molbe ruske strane, jeste da se obezbedi isporuka kroz Tursku i Bugarsku.

  “Vidimo da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta na svojoj teritoriji”, rekao je Putin na konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskim predsednikom.

  Putin dodaje da se Rusija više puta obraćala Bugarskoj da realizuje “Turski tok”, ali da bugarsko rukovodstvo verovatno, pod pritiskom, ne žuri sa tim.

  “Videćemo kako će se dalje realizovati taj projekat na bugarskoj teritoriji. Ako bugarsko rukovodstvo ne želi taj tok, mi ćemo naći druge mogućnosti na jugu Evrope”, zaključio je Putin.

  Srbiji će biti obezbeđen gas

  Aleksandar Vučić je rekao da je dobio uveravanja predsednika Putina i Alekseja Milera iz Gasproma da će Srbija moći da kupi dodatne količine ruskog gasa sa teritorije i nekih drugih zemalja i da sa izvesnošću može da čeka prvi i drugi kvartal sledeće godine, bez obzira na to kako će teći razgovori između Rusije i Ukrajine.

  Na pitanje šta će se desiti u slučaju da bude prekinut tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu, Putin je rekao da je Rusija spremna da očuva ukrajinski tranzit i da se o tome razgovara, kao i da to nije tajna.

  “Srbiji će biti obezbeđen gas, u svakom slučaju, po drugim nekim rutama. Pitanje koje smo danas razmatrali je povećanje isporuke Srbiji zbog rasta privrede, jer su potrebe Srbije veće svake godine”, poručio je Putin.

  I bez ukrajinskog tranzita, mi ćemo moći da povećamo isporuku za Srbiju, dodao je Putin.

  Vučić je srpskim medijima rekao da će se ići na zakazivanje nabavke novih količina ruskog gasa, ali sa teritorije Slovačke.

  Izvor: RTS

  Foto: Kremlin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE