Kronen cajtung: Putujte po celoj Evropi, osim na Kosovo

PinterestFacebookTwitterShare

Gotovo čitava Evropa važi za bezbednu turističku destinaciju, a izuzetak je Kosovo, prenosi bečki dnevnik Kronen cajtung pozivajući se na “Travel risk mapu”.

List navodi da turisti pilikom izbora destinacija uzimaju u obzir strah od terorizma, visoku stopu kriminala i uslove za medicinsku zaštitu, te je, imajući to u vidu, Austrija u ovom trenutku izuzetno poželjna destinacija.

U Austriji, kako navodi list, stalno raste broj domaćih turista, pa tako statistika beleži da je prošle godine čak 87 odsto Austrijanaca najmanje jednom odmor provodilo u svojoj zemlji.

Kao posebno bezbedne destinacije pominju se još Slovenija, Švajcarska, Luksemburg, Norveška, Danska, Švedska i Finska, ali i Grenland i Island.

Takođe, navodi list, neznatan bezbednosni rizik je u Australiji, Novom Zelandu, Kini, Japanu, SAD i Kanadi, kao i delovima Južne Amerike, dok je sasvim nebezbedno u Africi i na Srednjem istoku.

Ekstremno visoki rizik je u Avganistanu, Siriji, Somaliji, Maliju, Iraku i Jemenu.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije na svom sajtu ima upozorenja za mnoge države, a pre svega za Avganistan, Irak, Jemen, Libiju, Mali, Mauritaniju, Nigeriju, Somaliju, Južni Sudan, Siriju i Centralnoafričku Republiku.