Odlučeno: Ulaz u Srbiju BEZ TESTIRANJA, u Grčku već od 15. juna

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa uputiće Vladi Srbije predlog da se od petka ukine obavezno testiranje i samoizolacija prilikom ulaska u zemlju. Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici odlučivaće o ovoj meri.

„Preporuka Kriznog štaba je da od petka ne bude potreban PCR test za ulazak u Srbiju, kako za državljane Srbije, tako i za državljane drugih zemalja” rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “milan Jovanović Batutu” Darija Kisić Tepavčević.

Na Kriznom štabu je saopšteno da bi od 1. juna većina zemalja u regionu mogla da ukine testiranje na Kovid19. Ukoliko se u našoj zemlji epidemija bude kretala u željenom i očekivanom pravcu, praktično jedina mera koja će ostati je – samoprocena svih rizika.

Kako list saznaje, RFZO će objaviti žiro-račun tako da ko želi da uradi testiranje u institucijama javnog zdravlja i domovima zdravlja može to da uradi. Prema današnjim razgovorima na Kriznom štabu nijedan test ne bi trebalo da košta preko 6.000 dinara.

Turistički u Grčku od 15. juna

Na današnjem video-konferencijskom sastanku predstavnika Visokog saveta za saradnju Srbije, Bugarske i Grčke dogovoreno je da će granice ovih zemalja biti otvorene od 1. juna.

Na ovom sastanku Srbiju je predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je istakao da je, u cilju promovisanja ekonomskih aktivnosti, Srbija saglasna da se granice otvore 1. juna, uz primenu odgovarajućih epidemioloških mera.

Na sastanku o postepenom popuštanju mera, kako bi se olakšao transport ljudi i robe, kao i turistička putovanja izmedju zemalja Kvadrilaterale predstavnici su zaključili da se sve četiri zemlje uspešno bore sa korona virusom i konstatovali da bi otvaranje granica omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je otvaranje grčke granice od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja predviđeno od 15. juna, navodi se.

Izvor: BIZLife/Beta

Foto: Pixabay