Radnici Azotare neće u stečaj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici Azotare neće u stečaj

  Radnici Azotare protestuju zbog odluke da njihova fabrika ode u stečaj. Nakon sastanka njihovih predstavnika sa direktorom Srbijagasa, većinskim vlasnikom te fabrike, Dušanom Bajatovićem saopšteno im je da se ta odluka, ipak, neće promeniti.

  Jedna od najvećih fabrika azotnih đubriva i azotnih jedinjenja u regionu, pančevačka Azotara, odlazi u stečaj. To je tokom prošle nedelje, javnosti saopštio resorni ministar Aleksandar Antić, zbog – kako je naveo – prezaduženosti fabrike. On je najavio da će po završetku stečajnog postupka, fabrika biti ponuđena na prodaju. Kome i kako – nije poznato.

  Dugovi HIP Azotare su se iz godine u godinu samo gomilali. Oni u ovom trenutku iznose oko 200 miliona evra, što je duplo više od vrednosti celokupne imovine, koja je procenjena na oko 100 miliona evra. Devedeset odsto dugovanja fabrike je prema JP Srbijagas.

  “Trenutno koristimo situaciju pošto ste u procesu privatizacije, da u narednih mesec dana sprovedemo socijalni program, predlažem vam sledeću varijantu – 200 po godini radnog staža, 100 evra će nadoknaditi Azotara uz pomoć Srbija glasa – plus, dakle ako je 7.000 prosek Srbijagas će nadoknaditi još oko 3.000 evra. Ne možemo da razgovaramo sa strateskim partnerima, zbog dugovanja – 110 miliona evra, a dug je 220 miliona evra, a ukupno je potrošeno za poslednjih 10 godina – 450 miliona evra sa računa Srbijagasa”, poručio je Bajatović.

  Vlada po pritiscima MMF neće to da dozvoli i da plaća, navodi Bajatović i dodaje da stečajni postupak neće biti pre 15. avgusta.

  Ostavićemo dovoljno sredstava za konzervaciju fabriku. Ako se ponovo pokrene proizvodnja – Bajatović kaže neće biti vraćeni svi radnici.

  “Šta je moj savet u pogledu socijalnog programa? Prethodnih devet godina, Srbijagas je bio uz vas, ja bih uzeo socijalni program! Ako dođe do dogovora sa strateškom partnerom, pomoći će Srbijagas”, kaže Bajatović.

  Ranije je rekao da su dugovanja tolika zato što ne mogu da imaju bolje rezultate jer su bili i bombardovani i loše privatizovani.

  Ipak, Azotara zapošljava oko hiljadu radnika, koji se oštro protive stečaju. Oko 500 njih okupilo se jutros u krugu fabrike, prenosi N1.

  Kažu da ih je vest posebno iznenadila, jer je Azotara poslovala dobro od početka godine, i da su smatrali da je to dobar znak. Dodaju da je stečaj iznuđeno rešenje.

  Predstavnici sindikata Azotate su prethodnih dana poslali otvoreno pismo predsednici Vlade, Ani Brnabić i predsedniku države, Aleksandru Vučiću. Učestvovali su i na radnoj grupi sa predstavnicima Vlade, izneli svoje zahteve i od vlasti očekuju odgovore.

   

  Izvor: N1

  Foto: youtube

  What's your reaction?

  Komentari

  • Penzioner

   Bajatović pokrao Azotaru. Rusi davači gas po 200 USD, a isti Srbija gas fakturisao 475 USD. Predsednik položio kamen temeljac u severnoj industrijskoj zoni početkom meseca, a sada gasi fabriku u južnoj industrijskoj zoni.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE