RADNIK TUŽIO GUGL zbog podsticanja "CINKARENJA" zaposlenih

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RADNIK TUŽIO GUGL zbog podsticanja “CINKARENJA” zaposlenih

  Jedan od radnika Gugla (Google) smatra da njihova pravila privatnosti nisu u skladu sa zakonom o radu.

  Ipak, ima i onih koji su uvereni kako se godinama unazad Gugl pretvorio u “nezasitnog diva” koji ne bira način da bi zadržao jednu od čelnih pozicija među kompanijama u svetu. Iako je u današnje vreme sasvim normalno i uobičajeno da svaka kompanija ima svoja interna pravila koja radnici moraju da poštuju, pogotovo u smislu potencijalnog otkrivanja poslovnih tajni i informacija, jedan od radnika Gugla je uveren kako je njegov poslodavac u svemu tome preterao. Stoga je na Vrhovnom sudu Kalifornije u San Francisku podneo tužbu protiv Gugla, zbog, kako je navedeno, “ilegalnih pravila privatnosti i poverljivosti”.

  Neimenovani radnik tvrdi kako se u Guglu podstiče “interno špijuniranje” koje za cilj ima “cinkarenje” zaposlenih koji su neku od informacija prosledili, na primer, novinarima. Dalje, u tužbi se navodi kako Gugl navodno upozorava svoje zaposlene da na “pišu ništa o potencijalnim nezakonitostima unutar kompanije, pa čak i ako nameravaju te informacije proslediti internim advokatskim kancelarijama u kompaniji”. Navodno čak postoji i obaveštenje kako se zaposlenima zabranjuje “pisanje romana o radu u ovoj tehnološkoj kompaniji iz Silicijumske doline, a bez prethodnog odobrenja same kompanije”. Tu je i priča o tome da se “poverljivi podaci” zapravo odnosi na sve što se tiče Gugla, pa prema nezadovoljnom radniku ispada da se “o Guglu ne sme pričati nigde i ni sa kim”, što je po njegovom mišljenju u suprotnosti sa aktuelnim zakonima o radu na području Kalifornije.

  Zakoni, naime, omogućavaju da svako može “raspravljati o radnim uslovima i potencijalnim povredama zakona unutar pojedine kompanije, a bez straha od odmazde ili otkaza”. Prema navodima medija koji intenzivno prate tužbu, ukoliko se Gugl proglasi krivim, mogao bi da plati maksimalnu kaznu u iznosu od 3,8 milijardi američkih dolara.

  Izvor: B92

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE