Rashlađivanje stana povećava račun za struju - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rashlađivanje stana povećava račun za struju

  Iako je leto, mnoga domaćinstva, kako bi razhladila svoje stanove, koriste klima uređaje i plaćaju prilično visoke račune za struju. Neretko se dešava da su domaćinstva koja za zagrevanje ne koriste električnu energiju već priključena na toplane ili koriste neki drugi energent leti imaju skuplje račune za struju nego tokom zime.

  Razlog  je pre svega u tome što se klima uređaji tokom leta uključuju uglavnom danju, kada su kilovati skuplji. Zbog toga se mesečni račun za potrošenu električnu energiju u domaćinstvima koja imaju klima uređaj može povećati za više od 1.000 dinara u odnosu na uobičajenu potrošnju tokom leta, odnosno potrošnju domaćinstava koji nemaju klima uređaj.

  Tako, praktično, rashlađivanje stana košta više nego njegovo zagrevanje, ali je neminovnost jer će malo ko uključivati klima uređaj posle 23 sata, kada startuje niža tarifa, što čine oni koji se zagrevaju koristeći električnu energiju. Naime, ukoliko se klima uređaj koristi oko pet sati dnevno, mesečno se potroši oko 150 kilovata na ime hlađenja prostorija u kojima se boravi i trošak koji će domaćinstvo mesečno imati biće oko 900 diinara, naravno, bez uračunatih bilo kojih drugih stavki koje su na računu za struju. Za isti broj kilovata, ali potrošenih noću, kada su kilovati jeftiniji, trošak će biti oko 230 dinara, odnosno oko četiri puta manji.

  Na visinu troška zbog rada klima uređaja, osim vremena tokom kojeg je uključen utiče i njegov kvalitet. Naravno, najmanje troše oni koji imaju energetski razred A dok potrošnja raste ukoliko je energetski razred niži. Na našem tržištu sve je bolja ponuda klima uređaja višeg energetskog razreda, ali oni nisu uvek i izbor kupaca.

  Name, što je klima uređaj kvalitetniji on je i skuplji. Ponekad na kupovinu utiče i  ponuda, posebno kada su spoljne temperature visoke i kada je najviše kupaca . Ipak, mnogim građanima je, ukazuju trgovci, prilikom kupovine klima uređaja presudna cena, a ne energetski razred i odlučuju se za jeftiniji. Ipak, stručnjaci sitiču da se kupovina kvalitetnijeg klima uređaja brzo isplati jer je potrošnja onog s najvišim energetskim razredom i onog koji je energetski najmanje efikasan manja i za četvrtinu, pa se nekoliko hiljada dinara više vrati tokom samo jedne sezone.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: Ana Marković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE