RAZLOG ZA BRIGU: Sledi najveći prenos bogatstva ikada

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RAZLOG ZA BRIGU: Sledi najveći prenos bogatstva ikada

  Više od 460 milijardera širom sveta u sledećih 20 godina će na svoje naslednike preneti 2,1 bilion dolara što je približno jednako bruto društvenom proizvodu jedne Indije.

  Prema navodima iz izveštaja švajcarske banke UBS i konsultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC), radi se o “najvećem prenosu bogatstva u istoriji”, prenosi Forbs.

  Naime, UBS i PwC procenjuju da je trećina od 1400 milijardera koje oni prate trenutno starija od 70 godina. Ta grupa drži 40 posto ukupnog bogatstva koje je u rukama malog broja milijardera.

  ajveći deo bogatstva preneće američki milijarderi, odnosno 1,1 bilion dolara, dok će naslednici u Evropi dobiti 600 milijardi dolara. Azijski milijarderi ostaviće potomcima 300 milijardi.

  Osim toga, ističu analitičari, činjenica je da se po prvi put toliko bogatstva prenosi na drugu generaciju u isto vreme. To posebno važi za azijske rastuće države gde je 85 posto milijardera novac samostalno zaradilo.

  “Jesu li spremni? To je pitanje. Jesu li u Aziji naučili lekcije s mnogo zrelijih tržišta?”, ističe Džon Metjuzs, direktor upravljanja imovinom u UBS Wealth Management Americas.

  Imajući u vidu uzrečicu da prva generacija stvara bogatstvo, druga ga troši, a treća ga uništi, šta će se dogoditi sa tako velikom svotom novca takođe je razlog za brigu.

  “Planiranje je apsolutno potrebno. Kako novac prelazi s generacije na generaciju, planiranje postaje teže”, ističe za Forbes Majk Rajan, glavni investicijski strateg u švajccarskoj banci.

  Teze analitičara potkrepljene su i statističkim podacima koji pokazuju šta se dogodilo s nasledstvom milijardera od 1995. godine. Više od 70 posto novca nestane već za vreme prve generacije naslednika, a još petina “ispari” u vreme druge generacije.

  Ipak, statistika pokazuje da je najmanje “raspikuća” u Evropi. Naime, 54 posto evropskih milijardera pripada drugoj, trećoj i četvrtoj generaciji, dok je u SAD to slučaj sa 33 posto bogataša, a u Aziji 15 posto.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE