RECEPT NEDELJE za zdrav i jednostavan obrok od povrća
Već je polovina februara prošla, a poslovne obaveze se sve više gomilaju. U večitoj trci sa vremenom i projektima, morate pronaći i vremena za zdrav obrok. Ne morate da provodite sate u kuhinji, jer nisu svi zdravi obroci komplikovani.
Po preporuci Katje Jakovljeve, holističkog nutricioniste i autora bloga o ishrani, ove nedelje možete isprobati pljeskavice od šargarepe, spanaća i kukuruza.
Za pripremu ovih pljeskavica potrebno vam je manje od pola sata, a odlične su za brzi doručak ili laganu večeru.
U ovoj varijanti pljeskavica osnova je rendana šargarepe, uz dodatak spanaća, a kukuruz šećerac im daje slatkasti ukus i zanimljivu teksturu.
Sastojci za dve porcije:
- 2 srednje šargarepe
- 1 čaša naseckanog spanaća
- 2 kašike kukuruza šećerca
- 4-5 kašika palente ili kukuruznog brašna
- 2 jajeta ili 2 kašike čia semenki potopljenih 10 minuta u 6 kašika vode
- so, biber, začini po želji
Sitno narendajte šargarepu i dinstajte je pet minuta u poklopljenom tiganju da malo omekša. Dodajte naseckani spanać, promešajte i ostavite poklopljeno još jedan minut.
U dubokoj činiji spojite sa ostalim sastojcima, a jaja/čia dodajte na kraju.
Zagrejte ulje u tiganju i kašikom izručite „testo“ u obliku pljeskavica, malo izravnajte kašikom. Ili možete rukama oblikovati pljeskavice i onda staviti na tiganj.
Pržite na srednjoj vatri 3-4 minuta sa obe strane, dok ne porumeni.
Možete da poslužite uz pesto sos, humus ili ajvar. Prijatno!
Izvor: BIZLife/Vita.rs
Foto: Pixabay/Privatna arhiva