RECEPT NEDELJE: Zdrava poslastica za užinu na poslu
Vegetarijanska i veganska ishrana, uz racionalan izbor namirnica, obezbeđuje sve potrebe našeg organizma i pruža neograničene mogućnosti za kreativnost u pripremi ukusnih jela.
Katja Jakovljeva je holistički nutricionista i autor bloga o zdravoj ishrani. Dugo godina je vegetarijanac i izučava različite načine zdrave ishrane i njen uticaj na naš život. Putem svog bloga Katja deli sa čitaocima znanja, veštine i recepte koji će vas uveriti da zdrav život i ishrana predstavljaju uživanje, a ne odricanje.
Obavezno probajte da napravite ovaj kolač ili da iskoristite ovaj recept testa kao bazu za tortu. Kombinacija sastojaka je idealna – brauni se tope u ustima, imaju intenzivan čokoladni ukus, a prave se brzo i jednostavno. U testo možete staviti bilo koje bobice po vašem ukusu, meni se najviše dopada miks crvenog voća – maline, ribizle, kupine i višnje. Sastojci su za manji pleh (15x20cm) – od toga će ispasti devet parčića. Možete ih ispeći i u kalupu za mafine.
Sastojci:
- 1 čaša biljnog mleka
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 1/3 čaše kokosovog ulja
- 1 kašičica vanilin šećera ili ekstrakta
- ¾ čaše kokosovog šećera
- 1 čaša integralnog pšeničnog ili speltinog brašna
- 1/3 čaše kakao praha
- ½ kašičice kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- 250g zamrznutog bobičastog voća (maline, kupine, višnje, borovnice)
Za čokoladnu glazuru:
- 2 kašike kakao praha
- 30g kokosovog ulja
Priprema:
Odmrznite bobice i iscedite višak vode. Zagrejte rernu do 180 stepeni. U odvojenim činijama pomešajte suve i tečne sastojke. Zatim ih spojite zajedno i dobro promešajte mikserom ili kašikom.
Prebacite testo u pleh ili modle za mafine, preko rasporedite bobice i pecite 30 minuta. Izvadite brauni iz rerne i ostavite 15 minuta da se ohladi.
Za pripremu čokoladne glazure istopite na slaboj vatri kokosovo ulje, dodajte kakao i mešajte 10 sekundi. Odmah pospite preko kolača. Prijatno!
Izvor: BIZLife
Foto: Vita.rs