Recite nam…Milan Vićentić, član Izvršnog odbora Eurobanke - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Recite nam…Milan Vićentić, član Izvršnog odbora Eurobanke

  Milan Vićentić, član Izvršnog odbora Eurobanke i direktor Sektora za korporativno bankarstvo

  Po čemu ćete pamtiti 2018. godinu?

  Na poslovnom planu, ova godina, kao i 2017, bila je veoma uspešna i na nivou banke i, posebno, na nivou sektora koji vodim. Nivo naše podrške privredi je i u ovoj godini bio značajno iznad rasta ekonomije. U prilog tome govori činjenica da zaključno sa krajem trećeg kvartala beležimo rast finansiranja privrednih subjekata iznad proseka tržišta i da je Eurobanka pozicionirana među prvih sedam najaktivnijih banaka. Posebno bih istakao da je Eurobanka treća najaktivnija banka na tržištu projektnog finansiranja izgradnje nekretnina, gde se već dugi niz godina uspešno pozicioniramo i gde smo postali prepoznatljivi po mnogim projektima u Beogradu i Srbiji: od tržnih centara i renomiranih brendova hotelskih lanaca, pa do prepoznatljivih rezidencijalnih i poslovnih objekata. Pokretanje novih projekata u građevinskoj industriji je dobar znak, jer je ta industrija u periodima uspona ekonomije uvek „zamajac” pratećim delatnostima, čime se stvara višestruko pozitivan efekat na privredu zemlje.

  Pored toga, nastavili smo sa pozitivnim trendom rasta nivoa finansiranja malih i srednjih preduzeća, a započeli smo i rad na projektima vezanim za obnovljive izvore energije, što nas svrstava u krug od svega par banaka na tržištu koje imaju neophodno znanje i iskustvo za taj segment tražnje na tržištu. Pored privatnih investitora, ove godine smo aktivnije i u većem obimu podržali i projekte i finansiranje kompanija čiji je država vlasnik ili suvlasnik, tako da smo i u tom segmentu ostvarili rast svog udela.

  Kao banka i kao tim, posebno smo ponosni na činjenicu da smo ove godine četvrti put zaredom nagrađeni na godišnjem samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kao najaktivnija banka na tržištu, sa najvećim brojem i volumenom transakcija, u okviru EBRD TFP programa podrške finansiranju trgovine, a kroz finansiranje domaćih kompanija specijalizovanih za trgovinu i uvozno-izvozne poslove sa inostranstvom.

  Šta očekujete od 2019. godine?

  S obzirom na trendove prethodnih godina i prognoze za sledeću godinu, u 2019. godini očekujemo da će rast plasmana privrede u našoj banci biti viši od 10 odsto u odnosu na kraj ove godine. Sigurni smo i da će se pozitivan trend rasta podrške privredi generalno na tržištu nastaviti, pri čemu se mora obratiti pažnja i na činjenicu od koje umnogome zavisi realan rast tražnje privrede za kreditiranjem: uz veoma pozitivan trend koji se tiče nivoa javnog duga u Srbiji, koji konstantno opada već nekoliko godina, treba obratiti pažnju na bitan pokazatelj ukupnog rasta privatnih investicija, koji je i dalje nizak.

  Privatna ulaganja imaju veliki uticaj na brzinu privrednog rasta, pa tako brzorastuće privrede zemalja jugoistočne Evrope imaju privatne investicije na nivou od oko 25 odsto BDP-a, dok je u Srbiji na oko 17 odsto. Prostor za njihovo povećanje postoji, pre svega, u domenu domaćih privatnih investicija.

  Generalno, uzimajući u obzir trendove i očekivanja u vezi sa cenama kapitala i kretanja bazne stope za evro, možemo očekivati tokom 2019. blagi rast prosečnih kamatnih stopa. One su u prethodnim godinama dosegle najniže nivoe do sada, zahvaljujući, s jedne strane, prelikvidnom tržištu i, s druge strane, nedovoljnoj tražnji za novim plasmanima. Realno je očekivati da će se ovim ciklusom oporavka privrede i rasta BDP-a to u sledećoj godini promeniti.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Eurobank

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE