REKORDAN ROD: Biće pšenice i za izvoz, ali je NESTABILNO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REKORDAN ROD: Biće pšenice i za izvoz, ali je NESTABILNO

  Žetva pšenice u Srbiji je završena, a prema prvim informacijama udruženja “Žita Srbije”, očekuju se rekordni rod i prinosi.

  Imamo prinose od 5,7 tona po hektaru na nivou cele zemlje, dok su u Vojvodini ponovo nešto veći nego u centralnoj Srbiji, izjavila je za Politiku Sunčica Savović, direktorka tog udruženja.

  Ona je rekla da bi u ukupnom rezultatu ovo značilo da je rod 3,4 miliona tona. Uz prošlogodišnje zalihe od 300.000 tona i domaću potrošnju za koju je potrebno oko 1,5 miliona tona, Srbija će za izvoz u novoj ekonomskoj godini imati više od dva miliona tona žita.

  Ono što se ne bude prodalo ići će u prelazne zalihe. Sa pšenicom je sve mnogo bolje ispalo nego što se očekivalo, kazala je Savovićeva.

  Upitana da li će proizvođači biti zadovoljni i cenom, odgovorila je da su ratari, “ako su realni, a ima ih, onda jesu zadovoljni”. Ako će bez obzira na sve faktore, a ima ih dosta, posmatrati samo cene od prošle godine onda nisu, navela je Savovićeva.

  Iako je žetva u Srbiji završena, ona još nije do kraja gotova u Evropskoj uniji i Rusiji. Svetske berze žitarica su nestabilne i prema dnevnim izveštajima koje se objavljuju cene idu čas gore, čas dole.

  Dobar rod širom planete

  Rusija je nedavno ponovo podigla takse za izvoz pšenice, a prema njenim rečima, te dažbine nama samo mogu da idu u prilog jer mi ionako nismo konkurenti u odnosu na Rusiju i Ukrajinu, kada se posmatra crnomorsko tržište.

  Bilo koja otežavajuća okolnost kod ta dva velika proizvođača, našim izvoznicima daje veću šansu, objašnjava Savovićeva i dodaje da nama ide u prilog i to što smo mali a žetva je već završena.

  Ona kaže da se bez obzira na suše i poplave u mnogim državama globalno očekuje rekordna proizvodnja pšenice od 794 miliona tona.

  U Evropskoj uniji, dodaje, kod velikih proizvođača koji su nam konkurencija u regionu – Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj takođe se predviđaju odlični prinosi.

  Francuska, koja je na nivou EU najveći proizvođač, najavljuje 30 odsto viši rod nego godinu dana ranije.

  Savovićeva napominje da stabilnosti na tržištu neće biti i da će to najmanje zavisiti od nas.

  “Što se tiče investicionih fondova tu neki mehanizam ne može da se nađe. On nije mnogo jasniji čak ni ljudima koji direktno trguju na berzi. Njihovi potezi su apsolutno nepredvidivi”, zaključuje Sunčica Savović.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE