Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Rekordno visok PESIMIZAM generalnih DIREKTORA u pogledu globalne ekonomije

Generalni direktori kompanija pokazali su rekordne nivoe pesimizma u pogledu globalne ekonomije, pa njih 53 odsto predviđa pad stope privrednog rasta u 2020. godini, pokazalo je globalno istraživanje revizorske kuće “Prajsvoter haus kupers” (PwC).

Ovo je najviši nivo pesimizma od 2012. godine, kada je kompanija PwC prvi put postavila ovo pitanje u svom globalnom istraživanju, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, broj generalnih direktora koji predviđa porast stope privrednog rasta opao je sa 42 procenta, koliko je iznosio u 2019. godini, na samo 22 odsto u 2020. godini.

Ovo su neki od ključnih rezultata 23. ankete koju je kompanija PwC sprovela među gotovo 1.600 generalnih direktora iz 83 zemlje sveta, a koji su predstavljeni na godišnjem skupu Svetskog ekonomskog foruma koji se održava u Davosu, u Švajcarskoj.

Pesimizam generalnih direktora je posebno zastupljen u Severnoj Americi, Zapadnoj Evropi i na Bliskom Istoku, gde 63 odsto, 59 odsto, odnosno 57 odsto direktora predviđa niži globalni rast u ovoj godini.

Generalni direktori takođe nemaju pozitivno mišljenje o izgledima njihovih kompanija u godini koja je pred njima, jer je samo 27 odsto “veoma sigurno” u rast svojih kompanija u narednih godinu dana – što je najmanji procenat još od 2009. godine i pad u odnosu na prošlogodišnjih 35 procenata.

U saopštenju se navodi da je analiza predviđanja generalnih direktora još od 2008. godine pokazala da postoji bliska povezanost između uverenosti generalnih direktora u rast prihoda njihovih kompanija na godišnjem nivou i realnog rasta koji ostvaruje globalna ekonomija.

Globalni rast bi mogao da uspori do 2,4%

Ako se analiza održi, globalni rast bi mogao da uspori do 2,4 odsto tokom 2020. godine, što je ispod mnogih procena, uključujući i oktobarsku prognozu Međunarodnog monetarnog fonda o rastu od 3,4 odsto, navedeno je u saopštenju.

Navodi se da su generalni direktori u celom svetu izuzetno zabrinuti zbog sajber kriminala, klimatskih promena i štete koja je naneta životnoj sredini.

Međutim, uprkos sve većem broju ekstremnih vremenskih pojava i intenzivnoj debati o ovoj temi, značaj drugih pretnji i dalje zasenjuje klimatske promene, koje se za poslovne lidere još uvek ne nalaze u prvih deset pretnji po rast i razvoj.

Anketirani direktori su ocenili da su među najvećim pretnjama poslovanju preopterećenost propisima i trgovinski konflikti.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE