RESTITUCIJOM se vraća samo 15 odsto vrednosti ODUZETE imovine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RESTITUCIJOM se vraća samo 15 odsto vrednosti ODUZETE imovine

  Svaki građanin koji čeka novčano obeštećenje na ime oduzete imovine dobiće 15 odsto od procenjene vrednosti.

  Kako saznaje Danas, posle nekoliko godina, Vlada Srbije je na sednici 21. januara usvojila da koeficijent na osnovu kog se donose rešenja u kojima će se utvrditi tačan iznos obeštećenja za svakog korisnika restitucije bude 0,15.

  Ukupan iznos predviđen za obeštećenje bivših vlasnika je dve milijarde evra, a tačan iznos za svakog utvrđuje se u evrima i to tako što se osnovica obeštećenja množi sa koeficijentom.

  Koeficijent koji je odredila vlada, kako kažu u Agenciji za restituciju, iznosi 0,15 odsto, prenose Novosti.

  To znači da ukoliko vrednost imovine po pravosnažnosti rešenja iznosi pola miliona evra, stari vlasnik će dobiti 75.000 evra. Budući da se prvo isplaćuje akontacija od 10 odsto tog iznosa ona će iznositi 7.500 evra, dok će ostatak biti isplaćen u vidu državnih obveznica u narednih 12 godina, navode Novosti.

  “Ovo se čekalo od 2017. godine da bi proces vraćanja imovine mogao da se okonča”, kaže za Novosti direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, koji napominje da je ovo početak kraja, ali da će proces trajati još tri, četiri godine.

  Isplata počinje dogodine za rešenja koja postanu pravosnažna do 30. juna ove godine. Spremno je oko 3.000 rešenja na osnovu kojih će se uraditi dopunska sa tačnim iznosom obeštećenja u odnosu na utvrđeni koeficijent”, naveo je Sekulić.

  U decembru je izmenjen Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, a predviđeni rok za kompletnu isplatu obeštećenja je 12 godina.

  Kako se navodi u zakonu, obeštećenje se “vrši u vidu državnih obveznica” i u novcu za isplatu akontacije i to za ona obeštećenja koja ne prelaze iznos od 1.000 evra po podnosiocu zahteva.

  Ukupan iznos obeštećenja ne sme da ugrozi makroekonomsku stabilnost i privredni rast Srbije, navodi se u zakonu, zbog čega su za isplatu namenjene dve milijarde evra, uvećano za zbir pripadajućih kamata za sve korisnike, obračunatih po kamatnoj stopi od dva odsto godišnje na preostali iznos obeštećenja i to od dana pravosnažnosti rešenja do konačne isplate.

  Ukupno obeštećenje po osnovu oduzete imovine jednog bivšeg vlasnika ne može preći 500.000 evra, piše Danas.

  Kako bi izmirila obaveze prema bivšim vlasnicima imovine oduzete posle Drugog svetskog rata, država će emitovati obaveznice deminovane u evrima i to u nematerijalnom obliku, bez kupona, pojedinačno za svaku godinu. One će glasiti na ime i biti prenosive, a isplaćivaće se u evrima.

  Obveznice dospevaju godišnje, sa prvom isplatom 15. januara naredne godine u odnosu na godinu kada je isplaćena akontacija i isplaćuju se u roku od 12 godina od datuma emisije. Zakonom su predviđeni i izuzeci od ovoga, odnosno za one koji su na dan stupanja zakona bili stariji od 70 godina obveznice će biti isplaćene u roku od pet godina, a za starije od 65 godina isplaćivaće se u roku od 10 godina.

  Država će bivšim vlasnicima i naslednicima isplatiti i bespovratno akontaciju obeštećenja u novcu i to 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja, a taj iznos ne može biti veći od 10.000 evra.

  Prema procenama Agencije za restituciju, u Srbiji je do sada vraćeno 95 odsto imovine koja je mogla da se vrati u naturi, ukupno 7.235 objekata, od čega su više od polovine poslovni prostori. Osim toga, vraćeno je i 76 odsto, odnosno 73.993 hektara poljoprivrednog zemljišta, 5.922 hektara šuma, dok je crkvama i verskim zajednicama vraćeno više od 78 odsto od ukupno tražene površine zemljišta.

  Zahtevi za vraćanje imovine i obeštećenje vlasnika su se podnosili od marta 2012. do marta 2014. godine, nakon čega to više nije bilo moguće učiniti. Krajem prošle godine od svih donetih rešenja oko 1.800 rešenja je već pravosnažno. Sa isplatom akontacija startovaće se 2022. a pojedinačni iznos ne sme premašiti 10.000 evra koji se dele na naslednike.

  Obveznice u evrima će isplaćivati godišnje sa prvom isplatom 15. januara naredne godine u odnosu na godinu kada je isplaćena akontacija. Izuzetak su stariji od 70 godina kojima će biti isplaćene u roku od pet godina, a starijima od 65 u roku od deset, navodi se u tekstu.

  Izvor: danas, Novosti

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE