"REVOLUCIJA" U UEFA: Novac ne vlada!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “REVOLUCIJA” U UEFA: Novac ne vlada!

  U evropskom fudbalu se uveliko vrte milijarde evra, sa tendencijom daljeg rasta astronomskih cifara, ali prvi čovek evropske kuće fudbala najavljuje “redizajniranje” najbogatijeg sporta na starom kontinentu.

  Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin optužio je najbolje evropske lige da pokušavaju da ucenjujuju evropsku kuću fudbala i da rekao da nikada neće dozvoliti formiranje Evropske Super lige.

  Udruženje evropskih profesionalnih fudbalskih liga (EPFL), koje predstavlja lige iz 25 zemalja, kritikovalo je planove UEFA da ponudi više mesta u Ligi šampiona klubovima iz četiri najbolje evropske lige na račun klubova iz manjih liga.

  UEFA je takvu odluku donela pošto su najbolji evropski klubovi zapretili da će osnovati svoju Super ligu, zatvorenog tipa.

  Govoreći o “nekim ligama”, Čeferin je na kongresu UEFA u Helsinkiju, rekao da “nikada neće podleći ucenama onih koji misle da mogu da manipulišu manjim ligama, ili da nametnu svoju volju, pošto misle da su moćni zbog svojih astronomskih zarada”.

  ceferin_uefa_betaap

  Aleksandar Čeferin (foto: Beta/AP)

  Slovenac je rekao da “novac ne vlada” i obećao “redizajniranje” fudbala u narednih pet godina. On je naveo da će UEFA svakoj od svojih 55 članica dati milion dolara, kao “uplatu solidarnosti” od prihoda evropske kuće fudbala.

  UEFA je u finansijskoj 2015-2016 godini imala promet od 4,58 milijardi evra i profit od 102,1 miliona. Rezerve su porasle sa 531 na 633 miliona evra.

  Udruženje Evropskih klubova (ECA) čiji je predsednik Karl-Hajnc Rumenige, tražilo je veći garantovani prohiod za najveće evropske klubove i garancije da najbolja četiri kluba iz četiri najbolje evropske lige sa najboljim koeficijentom prođu direktno u grupnu fazu Lige šampiona.

  Novi format takmičenja počinje u kvalifikacijama za najelitnije evropsko takmičenje 2018. godine.

  Čeferin je rekao da će razgovarati sa klubovima i ligama, kako bi osigurao da neslaganje među ligama. “Nekim klubovima moram da kažem da neće biti zatvorene lige. Takva liga nije u skladu sa našim vrednostima i idejama. Radićemo zajedno da ispravimo neravnotežu koliko god je moguće”, naveo je Čeferin.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE