Rezultati NIS-a ulivaju nadu da se situacija u naftnom sektoru popravlja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rezultati NIS-a ulivaju nadu da se situacija u naftnom sektoru popravlja

  Podatak da je uprkos pandemiji virusa korona, oscilacijama cena sirove nafte na svetskom tržištu Naftna industrija Srbije uspela da prvo tromsečje ove godine završi s ostvarenom dobiti, uliva nadu da se stvari u naftnom sektoru polako vraćaju na nivo pre ove svetske pošasti i da će ponovo biti lokomotiva privrednog razvoja Srbije.

  Upitan da prokomentariše novi poslovni uspeh NIS-a, Nenad Gujaničić, broker, kaže da je bilo očekivano, pre svega usled velikog skoka cene sirove nafte u prva tri meseca, Naftna industrija Srbije je zabeležila pozitivan finansijski rezultat u prvom tromesečju.

  “Dobit od 1,5 milijarde dinara bi svakako bila i veća da NIS nije tokom marta sproveo plansku modernizaciju Rafinerije koja je dosta smanjila obim prerade tokom ovog perioda”, kaže on.

  Podsećanja radi, NIS je prošle godine zabeležio gubitak od 7,6 milijardi dinara što je prva godina da je kompanija zabeležila negativan finansijski rezultat otkada je kotirana na Beogradskoj berzi. Akcije NIS-a prošle godine zabeležile su pad od svega 14 procenata, u velikoj meri nadmašivši regionalne i globalne pandane.

  Ovaj manji pad NIS-a tumači se pre svega niskom likvidnošću akcije (prometi su mali) pa zainteresovani učesnici u trgovanju mogu relativno lako podstaći stabilnost cene ove hartije. U tekućoj godini akcijama NIS-a se uglavnom trguje na nivoima u rasponu 620-630 dinara što predstavlja pad od tri-četiri procenta od početka godine.

  Trenutna tržišna vrednost kompanije iznosi oko 866 miliona evra što je svega osam procenata više od cene po kojoj je Gasprom privatizovao NIS davne 2009. godine.

  Izvor: BIZLife/Jelena Stojanović

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE