Rio Tinto: Infrastruktura za potrebe projekta Jadar biće u skladu sa Prostornim planom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rio Tinto: Infrastruktura za potrebe projekta Jadar biće u skladu sa Prostornim planom

  Rio Tinto odbacio je navode predsednika opozicione Narodne stranke Vuka Jeremića da se tajno gradi gasovod Beograd-Loznica za potrebe kompanije, koja u okolini Loznice planira da otvori rudnik litijuma.

  Povodom ponovljenih netačnih tvrdnji predstavnika Narodne stranke o različitim aspektima projekta Jadar, a u interesu istinitog informisanja javnosti, kompanija Rio Tinto saopštava da je netačno da se za potrebe projekta Jadar gradi „tajni gasovod“ od Beograda do Loznice, kao što je netačno i da je Zakon o vodama promenjen zbog gradnje „cevovoda koji će dopremati vodu od Drine do rudnika“, navodi se u saopštenju.

  Rio Tinto ističe da se projekat Jadar nalazi u fazi studije izvodljivosti i realizuje se u potpunosti u skladu sa usvojenim „Prostornim planom područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita“, koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije br. 26/2020 i kao takav dostupan javnosti. Prostornim planom definisane su trase infrastrukturnih sistema, uključujući trase gasovoda i dopremanja tehničke vode, navodi kompanija.

  Dodaje se da su za potrebe snabdevanja kompleksa tehničkom vodom u toku hidrogeološka istraživanja koja se izvode na osnovu dozvole za istraživanja ishodovane od strane Ministarstva rudarstva i energetike. Cevovod tehničke vode će se graditi u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, i to u okviru infrastrukturnog koridora, a ne na vodnom zemljištu, i kao takav nema nikakve veze sa Zakonom o vodama.

  U saopštenju se navodi i da je prostornim planom predviđeno priključenje kompleksa Jadar na magistralni gasovod, te se planira izgradnja bočnog priključnog čeličnog gasovoda pritiska do 50 bara. Trasa tog priključnog gasovoda je planirana kao podzemna, i u dužini je oko 8.6 km. Trasa gasovoda postavljena je uz koridor planirane železničke pruge Valjevo – Loznica, na delu od Loznice do lokacije gde je predviđena izgradnja kompleksa Jadar.

  Kompanija dodaje da se projekat Jadar nalazi na sredini Studije izvodljivosti (reč je o fazi projekta, a ne o dokumentu kao što naziv ukazuje) koja podrazumeva izradu detaljne tehničke dokumentacije za rudnik, industrijsko postrojenje za preradu i deponiju za odlaganje industrijskog otpada, kao i izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu koja će biti predmet javnog uvida i javne rasprave.

  Tek nakon odobrenja ove studije projekat može da ide dalje ka realizaciji, odnosno pribavljanju ostalih dozvola neophodnih za izgradnju rudarskih objekata i izvođenje rudarskih radova, navodi Rio Tinto.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE