RNIDS: Novi ćirilički font na poklon - Orto RNIDS

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RNIDS: Novi ćirilički font na poklon – Orto RNIDS

  Na onlajn skupu „Ćirilica u digitalnom svetu“ predstavljeno je Orto RNIDS – novo ćiriličko pismo kreirano prvenstveno za ekranski prikaz koje Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) poklanja korisnicima interneta.

  Ovo je drugo ćiriličko pismo čiju je izradu RNIDS omogućio, kreirano je kroz saradnju sa organizacijom Tipometar, a može se preuzeti besplatno na sajtu rnids.rs.

  Novi fontovi poklanjaju se povodom obeležavanja devete godišnjice početka registracije ćiriličkog .срб domena.

  Za razliku od pisma Areal RNIDS, predstavljenog u januaru 2020. godine, slabserifnog tipografskog pisma, Orto RNIDS je sanserifno tipografsko pismo humanističkog tipa.

  Izvedeno je u uspravnom i kurzivnom obliku, u dve težine, kreirano je sa idejom da se oblici slova dobro prilagode prikazu na ekranu, a podjednako dobro se ponaša i pri upotrebi u štampi.

  Autorka fontova Orto RNIDS je Ana Prodanović, docentkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti.

  Učesnici online skupa razgovarali su o upotrebi ćirilice u dizajnu, pri razvoju identiteta robnih marki i njihovoj komunikaciji na internetu i van njega, navodi se u saopštenju.

  Bilo je reči o sajtovima čiji je ne samo sadržaj na ćirilici, već i čiji su linkovi na ćirilici, na .срб nazivima domena, a učesnici su se saglasili da je pitanje upotrebe ćirilice pitanje odluke da je koristimo, jer ni tehničke ni komunikacione prepreke nisu nepremostive, ukoliko želimo da ih prevaziđemo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE