Romi traže 2,4 odsto radnih mesta u državnim službama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Romi traže 2,4 odsto radnih mesta u državnim službama

  Stalna konferencija romskih udruženja građana Liga Roma pokrenula je inicijativu za donošenje zakona koji će omogućiti da u državnim i gradskim ustanovama i institucijama Romi čine 2,4 odsto zaposlenih, koliko ih procentualno ima u Srbiji u odnosu na ukupan broj stanovnika.

  To je rekao predsednik tog udruženja Osman Balić na sastanku sa predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Nišu, dodajući da Liga Roma nije zadovoljna sadašnjim stepenom učešća nacionalnih manjina u državnom i javnom sektoru.

  “Mi po Ustavu jesmo društvo jednakih šansi, ali nažalost posle 30 godina demokratije broj pripadnika nacionalnih manjina u državnom i javnom sektoru, pa i u privatnom sektoru, je zanemarljiv”, kazao je Balić.

  Po njegovim rečima, inicijativa Lige Roma da bude donet poseban zakon kojim će biti regulisano zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina naišla je na podršku odbora u Skupštini Srbije i očekuje se skoro formiranje radne grupe u za izradu tog zakona.

  Kako je kazao, u Nišu je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje više od 2.000 Roma, mnogi imaju i fakultetsku diplomu, a niška filijala NSZ nema ni jednog službenika Roma, a ni u Centru za socijalni rad u Nišu nema nijednog zaposlenog Roma.

  Balić je dodao da u Srbiji sigurno oko 80.000 nezaposlenih Roma nije na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

  Čomić: Zakoni odlični, ali se ne primenjuju

  Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je da će predstavnici ministarstva obići sve okruge u Srbiji u cilju veće zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave, posebno Roma i Romkinja.

  Čomić je rekla da ministarstvo još ne raspolaže uporednim podacima o tome koliko pripadnika nacionalnih manjina po zakonu treba da bude zaposleno u javnom administraciji, a koliko ih zaista ima.

  “Sa jedne strane to što nema podataka je razumljivo jer u Srbiji nam je manje važno kakvog je ko porekla, od toga da razume kakav je posao koji treba da radi”, izjavila je Čomić.

  Dodala je Srbija ima odlične zakone i da su zakonski okviri koji se tiču nacionalnih manjina ispred mnogih rešenja u Evropskoj uniji, ali da je problem što se zakoni ne primenjuju.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE