Romi u Evropi žive 10 godina kraće

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Romi u Evropi žive 10 godina kraće

  Romi u Evropi često ne mogu da priušte zdravu hranu ili grejanje, a njihov očekivani životni vek je deset godina kraći od drugih Evropljana, upozorila je Agencija Evropske unije za osnovna prava.

  Premda žive u nekim od najbogatijih zemalja na svetu, četvrtina Roma u zapadnoj Evropi ne može sebi da priušti zdravu hranu i grejanje, a petina njihove dece odlazi u krevet gladna.

  Uz to, raširena diskriminacija i prevremeno napuštanje školovanja umanjuju im izglede za zapošljavanje, posebno ženama i mladima, osuđujući ih na veliko siromaštvo.

  Zbog svega toga očekivani životni vek Roma je deset godina kraći od drugih Evropljana, upozorava se u novom istraživanju Agencije EU za osnovna prava (FRA).

  “Svako četvrto romsko dete živi u domaćinstvu koje ne može priuštiti osnovno, kao što su zdrava ishrana ili grejanje, ili kojem je teško da plati stanarinu. Mnogi pate od gladi”, upozorava u saopštenju agencija za sedištem u Beču.

  U Švedskoj, primera radi, glad pogađa svako peto romsko domaćinstvo, a u većini drugih zemalja obuhvaćenih ispitivanjem ta se stopa kreće između 10 i 15 posto. S druge strane, samo 6,5 posto sve ostale dece u EU suočeno je s takvom oskudicom.

  “Ovaj izveštaj otkriva šokantne poteškoće s kojima je suočeno previše Roma i nomada u današnjoj Evropi”, istakao je u direktor agencije Michael O’Flaherty, pozivajući vlade da prekinu taj začarani krug siromaštva i socijalne isključenosti.

  Istraživanje se zasniva na razgovorima s više od 4.500 Roma u Belgiji, Francuskoj, Irskoj, Holandiji, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, održanim između decembra 2018. i jula 2019.

  Romska deca često se suočavaju s neprijateljstvom. Gotovo trećina roditelja rekla je da su njihova deca bila verbalno zlostavljana u školi zbog svog porekla, dok je dve trećine mladih Roma i nomada završilo samo niže srednjoškolsko obrazovanje.

  Druga istraživanja koje je proveo FRA pokazala su da gotovo polovini građana EU (45 posto) ne bi bilo drago da su im Romi ili nomadi susedi. FRA je pozvao države članice da omoguće Romima i nomadima da žive svojim stilom života, osiguravajući im dovoljno lokacija na kojima mogu boraviti u pristojnim uslovima.

  Ovaj izveštaj se nadovezuje na ranije istraživanje provedeno u devet drugih zemalja EU, u kojima živi 80 posto romske populacije u Uniji (Bugarskoj, Češkoj, Grčkoj, Španiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Portugaliji, Rumuniji i Slovačkoj), a čiji su rezultati objavljeni 2016.

  Ono je pokazalo da svaki četvrti Rom živi u domaćinstvu u kojem su bili gladni barem jednom u proteklih mesec dana.

  Evropska komisija objaviće 6. oktobra novu strategiju za jednakost Roma.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE