RSF: Sloboda medija u Srbiji na istom (niskom) nivou

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RSF: Sloboda medija u Srbiji na istom (niskom) nivou

  Nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je novi izveštaj o slobodi medija u svetu u kome je ocenjeno da je novinarstvo kompletno ili delimično blokirano u čak 73 odsto od 180 zemalja koje su rangirane.

  Ovogodišnji indeks slobode medija pokazao je da su građanima sve manje dostupne informacije, i da su novinari sve više onemogućeni da izveštavaju o događajima.

  Kako se navodi, pandemija koronavirusa je iskorišćena kako bi se blokirao pristup informacijama na terenu, posebno u Aziji, na Bliskom istoku i u Evropi.

  Takođe, pokazalo se i da je smanjeno poverenje javnosti u novinare, odnosno da skoro 60 odsto ispitanika smatra da novinari namerno obmanjuju javnost.

  Novinarstvo je najbolja vakcina protiv dezinformacija. Nažalost, često se suočava sa političkim, ekonomskim, tehnološkim, ponekad i kulturnim blokadama. U vreme viralnih informacija na društvenim mrežama, novinarstvo treba da obezbedi da se javna debata vodi na osnovu utvrđenih činjenica”, izjavio je generalni sekretar Reportera bez granica Kristof Deloar.

  Na listi su najbolje rangirane skandinavske države – Norveška koja je već petu uzastopnu godinu prva, zatim Finska koja je zadržala drugo mesto, Švedska i Danska koje su zamenile mesta na listi i sada su treća odnosno četvrta.

  Dodaje se i da je ove godine svega 12 rangiranih zemalja, odnosno sedam odsto od 180 rangiranih, stvorilo optimalno okruženje za novinarstvo, što je za jedan procenat manje od prethodne godine.

  Pojedine zemlje su nazadovale, poput Brazila koji je padom za četiri mesta “upao” u crvenu zonu u kojoj se sloboda medija tumači kao loša. Situacija je loše ocenjena i u Indiji, Meksiku, Rusiji, Kini, dok su na listi najgore rangirane Severna Koreja na 179 i Eritreja na 180, poslednjem mestu.

  Od Srbije gora samo Crna Gora

  Kada se radi o Srbiji, ona je zadržala 93 poziciju, uz obrazloženje da su obećanja od prethodnih godina ostala neispunjena.

  Srbija je i dalje zemlja slabih institucija u kojoj lažne vesti šire provladini mediji na senzacionalistički način, i gde su novinari svakodnevno izloženi napadima kako “vladajuće elite, tako i državnih medija”, navodi se su izveštaju.

  Od zemalja u regionu, najbolje su rangirane Slovenija na 36 i Hrvatska na 56 mestu, a slede BiH na 58, dok je Severna Makedonija na 90 i Crna Gora na 104 mestu.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE