Ne daju pare Svetskoj banci - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ne daju pare Svetskoj banci

  Rusija neće učestvovati u dokapitalizaciji Svetske banke zbog njenog zamrzavanja projekata u Rusiji, izjavio je zamenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak na marginama prolećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

  Akcionarska grupa Svetska banka odobrila je dokapitalizaciju od 13 milijardi dolara.

  Storčak je objasnio da se Rusija ne slaže sa novim principima kreditne politike međunarodne ekonomske organizacije koji mogu dovesti do prekida podrške najvećih i najpouzdanijih korisnika kredita svetske organizacije — Kine i Indije.

  Prema Storčakovim rečima, nakon te odluke udeo Rusije u kapitalu Svetske banke bi mogao da bude smanjen. Zamenik ministra je dodao da zbog sadašnje politike Svetska banka može da izgubi finansijsku stabilnost.

  “Nećemo učestvovati u tome. Istorija zabrane rada Svetske banke na teritoriji Rusije je poznata. Kako u takvim uslovima možemo da tražimo od rukovodstva zemlje da idemo u Državnu dumu sa budžetom ili sporazumom koji podrazumeva naše učešće u dokapitalizaciji”, rekao je Storčak.

  Osim toga, zamenik ministra je ukazao na pogubni princip raspodele sredstava unutar banke.

  “Ne slažemo se sa tim da se IDA (deo Svetske banke) drži na površini zarad profita koje dobija banka, a on se dobija od onih kojima je pomoć najviše potrebna — dužnika”, rekao je on.

  Prema Storčakovim rečima, SAD takođe ne žele da učestvuju u dokapitalizaciji Svetske banke, ali će sačuvati kontrolni paket.

  Svetska banka je međunarodna organizacija koja pruža finansijsku pomoć i savete zemljama kako bi se povećao ekonomski razvoj i smanjilo siromaštvo, ali i očuvale međunarodne investicije. Sastoji se od dve institucije: Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

  Izvor: Sputnjik

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE