"Sa dve prosečne plate u Srbiji može da se živi pristojno"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Sa dve prosečne plate u Srbiji može da se živi pristojno”

  Prosečna plata u Srbiji je 60.300 dinara, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da sa dve takve plate može da se živi pristojno.

  “Nisam ja neko ko živi mimo sveta i dobro znam da nije lako ako porodica ima samo jednu platu i kada je ona 80.000 dinara. Ali mora da se ima u vidu da smo u prošlosti imali stopu nezaposlenosti od 26 odsto, a da je ona danas između osam i devet odsto, što znači da u najvećem broju porodica imamo više od jedne plate. Mislite li da bih predlagao da svima isplatimo po 100 evra da ne znam koliko to ljudima znači? Naravno da je teško, ali ne može Srbija za šest godina da sustigne Nemačku”, rekao je Vučić za “Novosti”.

  Predsednik Srbije je dodao da se polako približavamo tom standardu i da će to da traje.

  “Plate će na kraju 2025. godine da budu blizu 900 evra, mada sve zavisi i od korone, koja nas je prošle godine upropastila. Ni tada to neće biti dovoljno dobro, ali će biti tri puta više nego 2014. godine. To pokazuje da se krećemo u dobrom pravcu. Ako neko kaže da može da poveća platu za 150 evra na godišnjem nivou, taj je notorni lažov, jer bi nam za to bila potrebna stopa rasta koja ne postoji ni u Aziji, a kamo li u Evropi”, kazao je Vučić.

  On poručuje narednim generacijama da treba da se koncentrišu na ostanak u Srbiji.

  “Razlika se drastično smanjuje između onoga kako je napolju i onoga što imamo u svojoj zemlji. Vratio se Stefan Milenković, vraćaju se inženjeri, drugi uspešni ljudi, koji ovde imaju visoku platu. Ali zato moramo da vodimo računa da im ne ostavimo visok javni dug i da imaju posao”, ocenio je predsednik Srbije.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Beta/Dimitrije Goll

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE