"Sa ovim tempom povećanja nećemo stići ni do 600 EUR a ne 900"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Sa ovim tempom povećanja nećemo stići ni do 600 EUR a ne 900”

  Minimalna mesečna zarada u Srbiji za 2021. godinu verovatno će biti povećana oko šest odsto, sa 30.000 na 32.000 dinara, koliko je država predložila, rekao je sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović.

  On je rekao da je to sinoć potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučićnije i da nije prvi put da u toku pregovora u Socijalno-ekonomskim savetu (SES) o minimalnoj ceni rada predsednik saopšti iznos mogućeg povećanja.

  Ministarstvo finansija je predložilo povećanje minimalne cene rada od četiri do šest odsto, sindikati traže povećanje od 25 odsto, a poslodavci prihvataju predlog države, ali uz ustupak da se poveća neoporezivi deo zarade.

  “Vučić prvo odredi koliko će se povećati minimalac, pa onda mi u SES-u kobajagi pregovaramo”, rekao je Mihajlović za Betu.

  Dodao je da sindikati “shvataju ekonomsku situaciju, ali da su projekcije države za narednu godinu optimističnije” i da je bilo prostora da se minimalna zarada poveća više od šest odsto.

  Na veći procenat povećanja minimalne zarade obavezuje i, kako je rekao, obećanje ministra za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića od pre dve godine da će se 2021. godine minimalac izjednačiti sa vrednošću minimalne potrošačke korpe koja je sada 37.000 dinara.

  Sa ovim tempom povećanja prosečne plate u Srbiji 2025. godine neće dostići, kako je rekao, ni 600 evra, a ne 900 koliko je Vučić obećao.

  “Bilo bi dobro da bar taj minimalac isplaćuju firme koje su u stvarnim finansijskim problemima, ali neće biti tako, isplaćivaće ga sigurno i one koje imaju profit”, rekao je Mihajlović.

  Istakao je da će minimalanu zaradu primati ne oko 350.000 ljudi kao do pandemije, već oko 500.000 od oko 2,1 milion ukupno zaposlenih.

  Potvrda da će tako biti je, prema njegovim rečima, i to što je napravljena greška kada je deljenja državna pomoć “kao nožem da je zasečena”, pa umesto da bude selektivna i dobiju je preduzeća koja su stvarno bila u problemu, dobile su je i trgovinske firme koje su skoro normalno radile. Većina njih su, kako je rekao, uprkos posledicama pandemije na poslovanje verovatno osvarile profit, a radnicima su podeljene plate u visini minimalca za koji su novac dobile od države.

  Mihajlović je ocenio da će u novembru sigurno početi otpuštanja radnika, bar onih deset odsto od ukupno zaposlenih, na šta imaju pravo i poslodavci koji su primili državnu pomoć.

  Socijalno-ekonomski savet čiji su članovi reprezentativni sindikati SSSS i UGS “Nezavisnost”, Unija poslodavaca Srbije i Vlada Srbije, poslednju rundu pregovora o “minimalcu” imaće 14. septembra i ako se ne dogovore odluku će doneti država, pošto prema Zakonu o radu na to ima pravo.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mučenik

   PENZIJE, NO IKADA VEĆE (Laži)? Toliko je isforsirao ΛV penzionere nebulozno povećanjima penzije da penzioneri su najugroženija i najveća grupacija u zemlji. Vođa potrebno bi bilo da vrati otete penzije, a ne da se razbacuje zaduženim parama za više od 15 milijarde evra i da laže sa povećanjem penzija. Njegovim neljudskim delovanjem i glumenjem, prosečne penzije (27.767,63 rsd , 236 евра) sa 70% pale su na 46% prosečne plate u javnom sektoru (59.740 rsd, 508,06 евра). Usvojen švajcarski obračun penzija, i onako nepovoljan za penzionere, pričaju da će ga menjati, normalno na veliku štetu glasačke mašine ΛV, penzionera. Penzije će porasti u 2021. g, kako najavljuje ΛV za famoznih 6% ili u proseku za 1.666,06 dinara i plus najavljuje jednokratna isplata neka para. Ovo su jedno od ogledala ekonomskog buma u zemlji kako se hvali vođa i ponavljaju to njegovi poltroni i klimoglavci (nadripremijer-ka i nadriministri). Lažima nikad kraja! Ne crkni madgarče (penzioneru) do zelene trave (do penzije koju uvećava “previše humani” ΛV). Penzije će porasti, kako kaže “nadridoktor nauka ”Siniša Mali, do 2025. godine na 430 do 440 evra mesečno, ponavlja kao papagaj ono što je već rekao šef? Takođe, zagovaraju da penzije ne smeju biti ispod 50% prosečne plate, a nekada su bile 80%, te 70% i sve niže i niže, trenutno 46%, a o otetim penzija ni reči, vratiće?. Ove brojke su promenljivog karaktera. Lažu i imaju koga, milion i sedamsto hiljade penzionera, sram vas bilo idioti, a oni vas izglasavaju.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE