SAD odobrile PRVI LEK za koronu!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SAD odobrile PRVI LEK za koronu!

  Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je lek remdesivir za lečenje koronavirusa.

  Remdesivir je tako postao prvi i jedini potpuno odobreni medikament za COVID-19 u Sjednjenim Američkim Državama, prema pisanju mreže CNBC. Od koronavirusa je do sada širom sveta preminulo više od milion i 140 hiljada obolelih, a zaraženo je skoro 41 milion i 900 hiljada ljudi.

  U maju je FDA odobrila ovaj lek za hitnu upotrebu, dopuštajući bolnicama i lekarima da ga koriste kod pacijenata hospitalizovanih s tom bolešću, iako agencija zvanično nije odobrila lek.

  Intravenski lek pomogao je da se skrati vreme oporavka nekih hospitalizovanih pacijenata.

  Remdesivir je kao lek protiv ebole razvila američka kompanija Gilead Sciences, a nakon početka pandemije novog koronavirusa, te nakon aprilske studije američkog Nacionalnog zavoda za zdravstvo koja je pokazala da lek skraćuje vreme oporavka od COVID-19 s 15 na 11 dana, dobio je delimično odobrenje za korišćenje u EU i SAD.

  U maju je Gilead objavio podatke koji sugerišu da lek povećava šanse za preživljavanje, ali to istraživanje nije pratilo nasumično kontrolno istraživanje.

  Međutim, jedno nedavno istraživanje Svetske zdravstvene organizacije tvrdi da ovaj lek zapravo ne smanjuje smrtnost od koronavirusa.

  Remdesivir je od pre desetak dana dostupan i pacijentima u Srbiji, a prema rečima direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje doktorke Sanje Radojević Škodrić, lek je prošao sve procedure.

  “To je veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i davaće se samo uz konzilijarnu odluku”, rekla je doktorka prilikom najave da će remdesivir stići u Srbiju.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: SEEbiz, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE