Samo ova oznaka u Srbiji garantuje da proizvod nije GMO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Samo ova oznaka u Srbiji garantuje da proizvod nije GMO

  Mi i sad u našim prodavnicama imamo hranu koja u sebi ima GMO, ali niko ne zna za to, jer na deklaracijama to ne piše

  Proizvodi sa oznakom “BEZ GMO Dunav Soja” koji su se pojavili na srpskom tržištu izazvali su pažnju javnosti. U Srbiji su proizvodnja i promet GMO zabranjeni, pa se isticanje toga da su jaja, mleko ili meso bez genetski modifikovanih organizama čini suvišnim. Ipak, istina je daleko od toga.

  Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi, a jedina u regionu, koja zabranjuje i proizvodnju i promet GMO. Kao i obično, i u ovom zakonu postoji rupa i to ona koju je napravio evropski pravni okvir.

  Pravila EU obavezuju proizvođače hrane da istaknu ako u proizvodima ima GMO, ali ne i ako su životinje hranjene genetski modifikovanom hranom. Da pojednostavimo, ako se u mleku nalazi GMO, to mora da se označi, ali ako je krava jela GMO, to nigde ne piše.

  Kako skoro 90 odsto životinja u Evropi jede jeftinu GMO soju, to znači da je i 90 odsto mesa, mleka, jaja poreklom od GMO hranjenih životinja. Te proizvode Srbija uvozi u značajnim količinama, što znači da ipak u našim radnjama imamo proizvode od GMO hranjenih životinja, kao i svuda u Evropi.

  Vukosav Saković, direktor Udruženja “Žita Srbije”, ističe da mi i sad u našim prodavnicama imamo hranu koja u sebi ima GMO, ali niko ne zna za to, jer na deklaracijama to ne piše.

  – Bojim se da mi kao mala zemlja ne možemo da se izborimo sa tim da onemogućimo promet GMO, ali možemo da zahtevamo da se jasno obeleži. Svaki potrošač bi trebalo da ima izbor i da zna šta kupuje – ističe Saković.

  Marija Kalentić, generalni menadžer Dunav Soja udruženja za JI Evropu, objašnjava za Telegraf.rs da su potrošači u Evropi insistirali da u svojim prodavnicama mogu da kupuju BEZ GMO domaće sertifikovane proizvode.

  Tako je i nastala “BEZ GMO Dunav Soja”, kao evropska oznaka i standrad kvaliteta, koja garantuje da su proizvodi dobijeni od životinja hranjenih domaćom BEZ GMO sojom i stočnom hranom. Naš sertifikat ima više od 300 firmi, među kojima su vodeći trgovinski lanci i predstavnici prehrambene industrije, pre svega u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Oni žele da osiguraju najbolji kvalitet za svoje kupce i mogućnost izbora – kaže ona.

  Izvor: Telegraf

  Foto: Dunav Soja

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE