SANKCIJE za trgovce koji DIŽU cene?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SANKCIJE za trgovce koji DIŽU cene?

  Privredna komora Srbije apelovala je na proizvođače i trgovce da tokom pandemije virusa korona ne podižu cene proizvoda i ne izlažu potrošače dodatnim troškovima.

  PKS ponovo naglašava da nije potrebno stvaranje kućnih zaliha jer, na osnovu izveštaja o prodaji i razgovora s predstavnicima prehrambene industrije, proizvođači raspolažu dovoljnim količinama sirovina i svih proizvoda, iako je tražnja pojačana.

  Zaliha jestivog ulja, brašna, šećera i vode ima dovoljno i nema razloga da građani kupuju i skladište velike količine osnovnih životnih namirnica, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, posle sastanka sa najvećim proizvođačima.

  Podsetio je da je PKS otvorila info servis za privredu u vezi sa korona virusom, koji je otvoren 24 sata, sedam dana u nedelji i da su već primili veliki broj poziva.

  Zbog straha od nestašica, mnogi su počeli da prave zalihe, pre svega sredstava za dezinfekciju. Zbog povećane potražnje, na njih se čeka i po nekoliko dana. Ipak, apel da se ne prave zalihe, posebno hrane, mnogi nisu poslušali jer se u prodavnicama širom Srbije kupuje na veliko.

  Nema opasnosti od “pustih” rafova

  “Bukalno ide sve. Sapuni idu nenormalno mnogo, vlažne maramice, tečni sapuni i te osnovne namirnice – pirinač, pasulj, šećer. Brašno ubedljivo najviše ide, ulje isto tako”, kažu prodavci.

  A strah da zbog koronavirusa ne dođe do nestašica, u mnogim marketima svakodnevno prazni pojedine rafove. Uprkos tome, nadležni ističu da ne postoji opasnost da se prodavnice opustoše kao u Italiji.

  Jedan market na Novom Beogradu

  “Ja sam primetio da je snabdevenost jako dobra u mojoj samoposluzi. Nestašica vode bude na par sati i onda se pojavi nova količina, što znači da je stabilno snabdevanje i uprkos uvećanoj potrošnji nekih proizvoda dovoljan je izbor proizvoda i dovoljna količina”, kaže Denis Perinčić iz Republičke unije potrošača.

  Žarko Malinović iz PKS kaže da su se najviše kupovali prozivodi domaćeg porekla. Njih ima dovoljno, pa nema potrebe da se prave zalihe.

  “Isti slučaj je i sa papirnom galanterijom – takođe je u 90 odsto slučajeva domaće proizvodnje. Ono što postoji kao problem su sredstva za dezinfekciju koja se trudimo da što pre budu distribuirana i dostavljena potrošačima”, kaže Žarko Malinović.

  Nadležni pozivaju građane da, ukoliko primete više cene nekih proizvoda, to odmah prijave, kako bi se sankcionisali trgovci koji koriste situaciju da što više zarade.

  Izvor: Beta, RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE