Šarčević za obavezno srednje obrazovanje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šarčević za obavezno srednje obrazovanje

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević zalaže se za uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja u Srbiji.

  On je na konferenciji za novinare u Čačku rekao da već 85 odsto dece u Srbiji pohađa srednju školu, ali da postoje i određene populacije koje treba uključiti u srednjoškolsko obrazovanje.

  Povodom zahteva da se studentima koji dugo studiraju omogući završetak studija, Šarčević je kazao da nema ništa protiv toga da neko studira 20 ili 30 godina.

  “Tu postoji tehnički problem, jer ne može po istom nastavnom planu i programu jer ne postoji više taj predmet. Ovo je sad neki zadnji trzaj da je to još uvek izvodljivo. Ali tu postoji i problem socijalne prirode, ti ljudi moraju da pređu na bolonjski model, da polažu diferencijalne ispite i da plate to dodatno”, objasnio je Šarčević.

  On je ocenio da je glavni problem kod visokog obrazovanja što je finaniranje rešeno uredbama i što “u centru priče nije student”, pa se zato danas naplaćuje “sve i svašta”.

  On je dodao da uvođenje menadžera na visokoškolskim ustanovama nije nikakva kontrola države, jer kako je objasnio “imate bahate visoke škole koje sebi daju pravo da naplaćuju koliko hoće, onda se pitate a čije su to pare”.

  Na pitanje o sprečavanju vršnjačkog nasilja u školama, Šarčević je rekao da je šest direktora smenjeno zbog nepostupanja po protokolu o nasilju, a da je poslednji primer predškolska ustanova u Smederevu gde je čitav Školski odbor smenjen.

  Šarčević je u Čačku otvorio novi Dom učenika čija izgradnja je koštala oko dva miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE