Saudijski Aramko kupuje američki gas

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Saudijski Aramko kupuje američki gas

  Saudijski Aramko potpisao je ugovor o kupovini tečnog prirodnog gasa od američke kompanije Sempra enerdži iz San Dijega, u nastojanju da postane aktivan igrač na rastućem međunarodnom tržištu gasa.

  Podružnice dve kompanije, Sempra LNG i Aramko Servisiz, objavile su da su potpisale neobavezujući sporazum, prema kojem će Sempra prodavati Aramku pet miliona tona TPG godišnje u narednih 20 godina, prenosi CNBC.

  Preliminarni sporazum je sada predmet pregovora i čeka ga finalizacija.

  “S obzirom na to da se očekuje da će globalna tražnja za TPG rasti za oko četiri odsto, a verovatno će premašiti 500 miliona metričkih tona godišnje do 2035, vidimo značajne mogućnosti na ovom tržištu i nastavićemo da negujemo strateška partnerstva koja nam omogućavaju da zadovoljimo rastuću tražnju za TPG”, izjavio je generalni direktor saudijske kompanije Amin Naser.

  Isporuke bi, u skladu sa potpisanim ugovorom, krenule iz TPG postrojenja kompanije Sempra u Port Arturu u Teksasu, koje je trenutno u fazi razvoja. Ugovorom je takođe predviđeno da Aramko u tom projektu preuzme udeo od 25 odsto.

  “Ako se pretvori u kupoprodajni ugovor, to će biti jedan od najvećih TPG poslova ikada potpisanih i najveći ugovor potpisan od 2013”, smatra direktor istraživanja u konsultantskoj kući Vud Mekenzi Žil Fare.

  Sempra je nešto ranije potpisala 20-godišnji ugovor o prodaji dva miliona tona TPG godišnje poljskoj kompaniji Poliš oil end gas kompani. Nakon što ugovor sa Aramkom bude finalizovan, Sempra će imate kupce za sedam od ukupno 11 miliona tona kapaciteta godišnje u Port Arturu.

  Izvor: B92, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE