SB: Šteta od pandemije DALEKO TEŽA od 5 BILIONA USD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SB: Šteta od pandemije DALEKO TEŽA od 5 BILIONA USD

  Svetska privreda se suočava sa “ogromnim gubicima”, a oporavak će biti otežan zbog nedostatka sredstava za obnovu štete izazvane pandemijom koronavirusa, upozorio je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas.

  Malpas, čija je institucija već obezbedila 160 milijardi dolara hitne pomoći za neke zemlje, izjavio je u intervjuu agenciji Frans pres da će obim krize primorati zemlje u razvoju da preispitaju samu strukturu svoje privrede.

  On smatra da su posledice pandemije po svetsku privredu daleko veće od 5.000 milijardi dolara, koliko su pokazale prve procene, kao i po 60 miliona osoba koji su potonuli u krajnje siromaštvo i čiji će broj biti daleko veći kako se kriza širi.

  Predsednik Svetske banke insistira na činjenici da nedostaju sredstva.

  “Nastavljam potragu kako bi i ostali učestvovali u programima koje smo uspostavili, uključujući direktne uplate gotovog novca kako bi se brzo pomoglo najugroženijima u najsiromašnijim zemljama“, ističe Malpas.

  Svetska banka bi trebalo da sledeće sedmice objavi revidirane podatke o privredi, ali same brojke nisu u stanju da daju predstavu o obimu katastrofe.

  Zemlje moraju da se suoče sa najgorom recesijom od Drugog svetskog rata. To bi trebalo da primora mnoge da se zabrinu posledicama po siromašne, najugroženije u ovim privredama, za decu, bolničare, sve njih koji su suočeni sa izazovima bez presedana”, rekao je predsednik Svetske banke.

  Pored reakcija na krizu, Malpas upozorava zvaničnike na potrebu da preispitaju i preoblikuju svoje privrede, jer “moraju da shvate da će svetska privreda u budućnosti biti znatno drugačija”.

  Političari će morati da ulažu u nove vrste poslova i preduzeća kako bi se “prilagodili privredi budućnosti, umesto što pokušavaju da dokapitalizuju privredu prošlosti”.

  Malpas je kao primer naveo turističku industriju, koja se u potpunosti urušila i koja će morati da se prilagodi novom načinu života nakon pandemije.

  Biće potrebno obrazovati zaposlene za svet u kojem će biti manje turizma, a veće potrebe u pogledu bezbednosti hrane i različitih izvora snabdevanja hranom”, istakao je on.

  Svetska banka takođe savetuje napuštanje nekih politika koje su i ta organizacija, a i Međunarodni monetarni fond dugo preporučivali, poput subvencionisanja energetskih proizvoda, s obzirom na drastičan pad cena nafte.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE