Šef SZO: Jednoj zemlji SAMO 25 doza vakcina, svet pred MORALNOM katastrofom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šef SZO: Jednoj zemlji SAMO 25 doza vakcina, svet pred MORALNOM katastrofom

  Šef Svetske zdravstvene organizacije upozorio je da će se svet suočiti sa “katastrofalnim moralnim neuspehom” ako bogate zemlje prigrabe vakcine protiv Kovida-19 na uštrb siromašnih zemalja.

  “Treba da budem otvoren. Svet je na ivici katastrofalnog moralnog neuspeha, čija cena će biti plaćena životima i sredstvima za život u najsiromašnijim zemljama sveta”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus na otvaranju virtuelnog sastanka upravnog odbora organizacije u Ženevi.

  On je osudio “egoistički” stav bogatih zemalja i oštro kritikovao proizvođače vakcina, koji traže regulatorna odobrenja u bogatim zemljama, radije nego da podnesu svoje podatke SZO da dobiju zeleno svetlo za upotrebu njihove vakcine na svetskom nivou.

  Ocenivši da je kompromitovan ravnopravan pristup vakcinama protiv koronavirusa širom sveta, on je rekao da je 39 miliona doza vakcina protiv koronavirusa dato u svetu u 49 bogatih zemalja.

  Naveo primer da je jednoj siromašnoj zemlji dato samo samo 25 doza. “Ne 25 miliona, ne 25.000, nego samo 25”, rekao je Tedros, ne navodeći o kojoj zemlji je reč.

  Tedros je pohvalio naučno dostignuće proizvodnje vakcina za manje od godinu dana od izbijanja pandemije u Kini. Istovremeno je ukazao da iako neke zemlje daju uveravanja o ravnopravnom pristupu vakcinama, one daju prioritet svojim sporazumima sa proizvođačima, čime podižu cene i pokušavaju da zaobiđu red.

  Rekao je da su 44 sporazuma potpisana u 2020. između tih zemalja i proizvođača i najmanje 12 od početka godine.

  Prema njegovim rečima, situacija se dalje pogoršava time što su proizvođači dali prioritet za odobrenje tih vakcina regulatornim telima u bogatim zemljama gde je dobit najviša, umesto da podnesu kompletne podatke SZO.

  “Taj egoističan pristup ne samo da ugrožava najsiromašnije i najosetljivije u svetu, nego je takođe osuđen na neuspeh. Takvo delovanje će samo produžiti pandemiju i naše patnje, kao i restrikcije potrebne da se ona suzbije”, rekao je Tedros.

  Evropska unija obezbedila je ugovorima 2,3 milijarde doza vakcina protiv koronavirusa, a Ujedinjeno Kraljevstvo 367 miliona.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE