Sekao šumu na Fruškoj gori, sud ga kaznio sa 250.000 RSD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sekao šumu na Fruškoj gori, sud ga kaznio sa 250.000 RSD

  Prekršajni sud u Novom Sadu, odeljenje u Beočinu, kaznio je B.B. iz Žarkovca sa 250.000 dinara za bespravnu seču šume u Nacionalnom parku “Fruška gora”, kojom je prekršen Zakon o zaštiti prirode, saopštio je Pokrajnski zavod za zaštitu prirode.

  Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata Vojvodine za urbanizam i zaštitu životne sredine konstatovali su zajedničkim nadzorom, izvršenim 15. juna 2019. da je preduzetnička radnja okrivljenog u periodu jesen-zima 2018/2019. bespravno sekla šumu, navedeno je u saopštenju.

  To je učenjeno na lokalitetu “Ravni breg” koji se nalazi u režimu zaštite prvog stepena Nacionalnog parka “Fruška gora”, a izvršena je i oplodna seča neposredno uz rub područja pod režimom zaštite prvog stepena, bez ostavljanja zaštitnog pojasa.

  Na lokalitetu “Ravni breg”, između Crvenog čota i Beočina, nalazi se zajednica hrasta sladuna sa cerom, kao jedna od poslednjih očuvanih šumskih zajednica ovog tipa na Fruškoj gori i Vojvodini. Iz Pokrajinskog zavod za zaštitu prirode su istakli da je očuvanje šuma, posebno onih koje se nalaze u područjima pod režimom zaštite prvog stepena u Nacionalnom parku “Fruška gora”, od izuzetne važnosti.

  Takve šume, ukazano je, potrebno je potpuno sačuvati od bilo kakvih oblika ljudskih intervencija, kako bi se u njima nesmetano odvijali prirodni procesi i opstale retke biljne i životinjske vrste. Podseća se da su iz tih razloga, pored zabrane bilo kakve seče u režimu zaštite prvog stepena, propisane i obaveze ostavljanja zaštitnih pojaseva oko njih.

  Кršenje mera kojima se čuvaju šume na Fruškoj gori preti da naruši prirodnu ravnotežu na ovom osetljivom prostoru, što može dovesti do nestanka posebno vrednih šumskih sastojina i gubitka vrsta koje jedino na ovakvim mestima opstaju, upozorili su iz Pokrajinskog zavoda.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE