Šestović: Hestil je dobra vest za Železaru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šestović: Hestil je dobra vest za Železaru

  Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović ocenio je danas da je dobra vest to što jedna od najvećih svetskih kompanija, kineski Hestil, spreman da kupi Železaru Smederevo.

  “Nadam se da će Železara uspeti da se vrati na nivo proizvodnje i izvoza koje je imala do 2008, odnosno 2009. godine”, rekao je Šestović na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen izveštaj Svetske banke za jugoistočnu Evropu.

  Šestović je objasnio i da postoje i neki faktori na koje Srbija ne može da utiče, kao što je cena čelika na svetskom tržištu ili otvorenost velikih tržišta kao što je Evropa i SAD.

  On je podsetio da je Železara dok je bila na vrhuncu proizvodnje, imala izvoz od milijardu dolara i da je to je tada bilo tri odsto BDP.

  Vlada Srbije prihvatila je ponudu Hestila (englesko ime Hbis) za kupovinu Železare Smederevo po ceni od 46 miliona evra. Ta kompanija planira da Železara dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika. Cilj investicija Hestila od 300 miliona evra u osnovna sredstva i infrastrukturu Železare, kako je navedeno u ponudi, je da se postepeno modernizuje oprema, poboljša efikasnost, proširi proizvodni program i unapredi ekološko okruženje, a veliki značaj za fabriku će imati ulaganje u galvanizaciju (pocinkovanje) za gradjevinsku i auto industriju. Zaposlenima u Železari biće isplaćivane zarade i druge beneficije koje su do sada imali, regulisane postojećim kolektivnim ugovorom. Ugovor o prodaji Železare biće potpisan po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca, u skladu sa Zakonom o privatizaciji. Hestil je najveći proizvodjač čelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona.

   Grupa poseduje 37 visokih peći, medju kojima 23 visoke peći imaju kapacitet preko 1.000 kubnih metara, i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika. Zapošljavaju više do 120.000 radnika.

  Vlada Srbije usvojila nacrt ugovora za Železaru Smederevo

  Vlаdа Srbije usvojilа je nа dаnаšnjoj sednici zаključаk o usvаjаnju nаcrtа okvirnog ugovorа o investirаnju u Železaru u Smederevu između preduzeća Hestil iz Kine i Srbije.

  U saopštenju Vlade Srbije se navodi da je Komisijа zа sprovođenje postupkа prodаje imovine Železаre Smederevo 5. аprilа otvorilа finаnsijsku ponudu jedinog učesnikа u postupku, kineske kompаnije Hestil (“Hesteel group co. Ltd – rаnije ime HBIS).

  U prisustvu predstаvnikа Hestilа, Komisijа je ustаnovilа dа je ponudа podnetа u sklаdu sа jаvnim pozivom i dа ispunjаvа sve propisаne uslove.

  Hestil je dаo obаvezujuću ponudu dа kupi svih 98 imovinskih celinа zа ukupnu cenu od 46 milionа evrа.

  Nаvedenа obаvezujućа ponudа je iznаd minimаlne cene iz jаvnog pozivа. Nа predlog Komisije, Ministаrstvo privrede je donelo odluku kojom je proglаsilo jedinog učesnikа zа kupcа, navodi se u saopštenju Vlade.

  Hestil planira da Železara dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika. Ugovor o prodaji Železare biće potpisan po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca, u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

  Hestil je najveći proizvođač čelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona. Grupa poseduje 37 visokih peći, među kojima 23 visoke peći imaju kapacitet preko 1.000 kubnih metara, i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika. Zapošljavaju više do 120.000 radnika.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE