Si širi "POJAS I PUT": Kina povećava UVOZ iz regiona

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Si širi “POJAS I PUT”: Kina povećava UVOZ iz regiona

  Kina planira da u narednih pet godina proširi uvoz iz zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) i da uveze robe bar za 170 milijardi dolara, izjavio je kineski predsednik Si điping.

  On je na video-samitu Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope rekao da su prošle godine kinesko-evropski odnosi napredovali uprkos uticaju pandemije korona virusa – prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

  “Dve strane su u predviđenom roku završile pregovore o sporazumu o investicijama, potpisale sporazum o geografskim oznakama, radile na razvoju međusobnog partnerstva u digitalnoj saradnji i zelenoj saradnji, zajednički očuvale multulateralizam i reagovale na globalne izazove”, rekao je kineski predsednik.

  Dodao je da je sada najbitnije fokusirati se na zajedničku borbu protiv pandemije i na oporavak privrede od njenih posledica.

  “Kina je spremna da nastavi da obezbeđuje vakcine u skladu sa svojim mogućnostima i da doprinosi ravnopravnoj raspodeli i korišćenju vakcina kao globalnog javnog dobra”, rekao je on.

  Istakao je da je Srbija dobila milion vakcina, da Mađarska sarađuje s kineskim proizvođačima, a Kina je spremna za saradnju sa svima koji je žele.

  “Treba da sarađujemo u visokokvalitetnoj izgradnji ‘Pojasa i puta’, da unapređujemo realizaciju velikih projekata, poput brze pruge Beograd-Budimpešta, ali i da nastavimo da podržavamo razvoj teretnog železničkog prevoza između Kine i Evrope i da u potpunosti iskoristimo potencijal saradnje”, rekao je Si.

  Istakao je da je neophodno jačanje saradnje u poljoprivredi, kulturi, prosveti, turizmu, sportu, medijima i omladinskom sektoru.

  Sastanci Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope se održavaju od 2012. godine radi jačanja saradnje u okviru inicijative “Pojas i put” u nizu oblasti – trgovina i investicije, poljoprivreda, nauka i tehnologija, zdravstvo, kultura.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE