"Silom letovanje": Na Drini Grčka, Srbija u Neumu (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Silom letovanje”: Na Drini Grčka, Srbija u Neumu (FOTO)

  Velike gužve prema Srbiji u petak, izazvane merom zdravstvenog nadzora za putnike koji se vraćaju iz inostranstva, “označile” su kraj ove burne letnje sezone, koja će najverovatnije ostati upamćena po tome što skoro niko nije odmarao tamo gde je planirao.

  Osim nekoliko dana “predaha” za srpske turiste koji im je Grčka dozvolila početkom leta, svi ostali aranžmani za našu najmomiljeniju letnju destinaciju ostali su neiskorišćeni – ili je vraćen novac ili su vaučerima odloženi za narednu sezonu.

  Druga naša omiljena obala – Crna Gora, tek je polovinom avgusta diskretno pustila naše turiste na svoju obalu, ali uz obavezan test na COVID-19. Međutim, kada su Crnogorci olabavili uslove za naš dolazak, mi smo ih pooštrili za – povratak.

  Naime, u petak je na snagu stupila mera zdravstvenog nadzora za putnike koji se vraćaju iz inostranstva, što je prouzrokovalo da se na portal E-zdravlje za manje od dva dana prijavi oko 10.000 građana-povratnika.

  Time je, moglo bi se reći, stavljena tačka na ovo leto koje ćemo najverovatnije pamtiti po neostvarenim putovanjima koje smo željno čekali i potajno se, do zadnjeg momenta (dana pred put), nadali da će se nekim čudom realizovati.

  Bili smo, eto, i na moru

  Ipak, leto na izmaku će se pamtiti i po putovanjima “na silu”, čije odredište nije bilo poznato do ponekad i samog dana odlaska, dok je jedan parametar bio fiksan – to odredište je u Srbiji.

  Bilo da je planina, banja, jezero ili reka, naši putnici su bili “osuđeni” da kruže od jedne do druge turističke lepote Srbije. Pritom su mnogi domaćini, primetivši koliko se Srbija prolepšala i dodatno privukla domaće turiste, korigovali cene svojih usluga, naravno – na gore.

  Daleko od toga da je to “loša sudbina”, ali činjenica da ukrasi Srbije mahom služe da se dočaraju počeci ili(i) završeci dužih odmaranja na nekoj od jonskih, egejskih ili jadranskih obala, ostaviće jednu tirkiznu prazninu u budućim uspomenama naših turista.

  Možda je upravo na to mislio jedan žitelj Podrinja, koji je mnoge kupače na Drini koji su tog dana možda baš trebali da budu u Grčkoj, “isprovocirao” helenskim peškirom kojim je ogrnuo svog starog Fiću kog je parkirao tik uz obalu. U svakom slučaju, izazvao je smeh pojedinih posetioca koji su upravo u tom pravcu zbijali šale.

  Upravo preko te Drine vodi put ka jedinoj morskoj obali na koju su građani Srbije mogli da idu bez ikakvih prepreka – Neumu. Tih nekoliko kilometara jadranske obale koliko je bivša SFRJ “dodelila” Bosni i Hercegovini mnogim našim putnicima je bio uski prolaz slanovodnog spasa.

  More u Bosni i Hercegovini je mnogim našim ljudima pojam sličan kao more u Mađarskoj, pošto dosta njih “nije imalo pojma da BiH ima more”. Međutim, od ovog leta u doba korone, na hiljade naših turista dobro će i po dobrom upamtiti taj mali bosanko-hercegovački zaliv oivičen Pelješkim poluostrvom i već izgrađenim stubovima budućeg mosta koji će Pelješac povezati sa matičnom, hrvatskom obalom.

  Ni ulice nazvane po doktoru Franji Tuđmanu ili kardinalu Stepincu (ličnosti koje nisu direktno deo povijesti BiH), ni retke i prepune kamene plaže i česti molski prilazi vodi, ni preuveličane cene smeštaja koje su se i u septembru kretale i do 50 evra po danu za najobičniju sobu, nije sprečilo naše ljude da na uglavnom nekoliko dana “osole” kožu u morskoj vodi.

  Nije im smetao ni loš, skoro seoski put koji od Čapljine skreće ka Neumu, jer je takav put jedini koji ne zalazi u “zabranjenu” Hrvatsku ili Crnu Goru, kao ni nedostatak stepenica u samom gradiću koji konfiguracijom podseća na Herceg Novi, te su stepenaste prečice vrlo praktične kako bi se skratio dolazak na plažu i povratak u smeštaj .

  Tih nekoliko dana, daleko kraće od uobičajenih 10 ili 15 koliko bi u “normalnim” vremenima odvojili za more, reklo bi se, više će poslužiti da okolini, a pre svega sebi, mnogi kažu da su, eto, bili na moru i ove godine.

  Koliko će nam ovo “silom letovanje” pomoći da lakše ispunimo vreme do iskorišćavanja vaučera ili “iskorenjivanja” korone – videćemo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE