Sindikalke u susret 8. martu: Žene i dalje DALEKO MANJE plaćene

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikalke u susret 8. martu: Žene i dalje DALEKO MANJE plaćene

  Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) ukazala je na to da u Srbiji i Evropskoj uniji i dalje postoje značajne razlike u nivou plata između žena i muškaraca, te da je taj problem još više produbljen tokom krize sa pandemijom korona virusa.

  Sekcija žena je, uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta, pozvala srpsko i sva druga socijalno odgovorna društva da obezbede, osiguraju i podstiču jednakost tretmana i mogućnosti žena i muškaraca u svim oblastima, uključujući i učešće na tržištu rada, uslove rada, zapošljavanja i napredovanja u karijeri.

  Sekcija je ukazala i da svi imaju pravo na jednaku platu za rad jednake vrednosti, što je priznato i Konvencijom o jednakim primanjima Međunarodne organizacije rada.

  U saopštenju SSSS se navodi da su profesionalna, sektorska i vertikalna segregacija i potcenjivanje rada kojim se pretežno bave žene, strukturna pitanja koja značajno doprinose veličini razlika u platama među polovima.

  Oni su ukazali da se to može rešiti samo ako se primenjuju sistemi za ocenu posla bez rodne pristrasnosti i zasnovani na objektivnim kriterijima, koji omogućavaju upoređivanje rada između sektora u kojima dominiraju žene i muškarci.

  Nedostatak jasne procene da li je rad jednake vrednosti, ključno utiče na sposobnost žrtava platne diskriminacije da preduzmu uspešne pravne akcije protiv poslodavaca, poručeno je iz Sekcije.

  Takođe je ukazano da mere transparentnosti plaćanja, poput prava na traženje informacija o plati, obaveze izveštavanja o platama i revizije plata, povećavaju šanse za uspeh u pojedinačnom pravnom postupku protiv diskriminacije u platama.

  Zbog svega ovoga neophodno je doneti zakone koji će ojačati sprovođenje principa jednake plate za radnice i radnike za jednak rad ili rad jednake vrednosti, zaključuju predstavnice Sekcije žena.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE