Sindikat Fijat Plastika PRIJAVIO poslodavca INSPEKCIJI RADA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikat Fijat Plastika PRIJAVIO poslodavca INSPEKCIJI RADA

  Samostalni sindikat kragujevačke fabrike Fijat Plastik, koja se bavi proizvodnjom branika za automobil Fiat 500L, objavio je danas da je podneo prijavu inspekciji rada protiv poslodavca koji duže od dva meseca nije dostavio Pravilnik o radu.

  U tom sindikatu su rekli da se radi o “teškom kršenju” zakona budući da je Fijat, po Zakonu o radu, bio dužan da dostavi Pravilnik u roku od osam dana.

  U sindikatu očekuju da inspekcija rada izađe na teren i da reaguje nalogom za dostavljanje dokumenta, a suprotnom, protiv poslodavca će biti podneta tužba sudu.

  Sekretar sindikata Bojan Božović rekao je agenciji Beta da je poslodavac jednostrano doneo Pravilnik o radu u drugoj polovini decembra, kada su zaposleni bili na kolektivnom odmoru.

  U sindikatu smatraju da su radnici kažnjeni umanjenjem zarada po tom Pravilniku, pošto je sindikat odbio da potpiše Kolektivni ugovor, ne pristajući na odricanje od prava na štrajk.

  To je bio i povod za početak generalnog štrajka u Fijat Plastiku 18. februara.

  Božović je rekao da je radnicima poznat samo sa jedan deo teksta Pravilnika o radu, koji ima značaj Kolektivnog ugovora.

  “Jedan deo je okačen na oglasnoj tabli i odnosi se na umanjenje regresa, topli obrok i usklađivanje zarade sa inflacijom”, rekao je Božović.

  U sindikatu su ranije ukazivali i na to da od poslodavca, tokom pregovora, nisu dobili na uvid ni Kolektivni ugovor.

  Božović, koji je i član Štrajkačkog odbora, rekao je Beti da će zaposleni u Fijat Plastiku nastaviti sa generalnim štrajkom, čim se sa plaćenog odsustva na posao vrate kolege iz Fiat Krajsler automobila (FCA), što se očekuje 9. marta.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE