Sindikat: NACIONALNE PENZIJE za porodice preminulih medicinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikat: NACIONALNE PENZIJE za porodice preminulih medicinara

  Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) predao je Vladi Srbije inicijativu za dodelu nacionalne mesečne “post mortem” naknade zdravstvenim radnicima preminulim od posledica kovida-19 i njihovim porodicama, saopštio je taj sindikat.

  Кao što se u oblasti kulture i sporta priznanja u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja, koja se najčešće nazivaju nacionalnom penzijom, dodeljuju istaknutim umetnicima, odnosno sportistima, tako se ne smeju zaboraviti ni zdravstveni radnici koji su položili svoje živote u borbi protiv kovida-19, navode u sindikatu.

  “Iako novčana primanja dodeljena umetnicima i sportistima imaju karakter primanja za života, ova druga bi imala karakter post mortem naknade – počasti preminulima, kao i pomoći njihovim porodicama u određenom vremenskom trajanju”, kažu u Sindikatu lekara i farmaceuta.

  Napominju da su visinu, period i način isplate, kao i druge elemente ove naknade, voljni da predlože i detaljno razrade pošto Vlada usvoji tu inicijativu.

  “Stava smo da je to dug i obaveza države prema porodicama preminulih i da bi na ovaj način odali počast žrtvama koje su podneli zdravstveni radnici za narod Srbije”, poručuju iz ovog sindikata.

  Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida pokrenulo je inicijativu da se formira solidarni fond od novca Komore za školovanje dece lekara koji su umrli od kovid infekcije, a koji bi bio nazvan po lekaru Nenadu Maksimoviću (37) koji je u utorak umro od koronavirusa.

  Ujedinjeni protiv kovida ukazali su na to da je više od 60 lekara umrlo od posledica koronavirusa.

  Navode da državne institucije i Lekarska komora umrle kolege tretiraju kao broj, ređaju se reči zahvalnosti i pohvale na račun preminulih, ali porodice iza njih ostaju neutešne, a ordenje i jednokratna novčana pomoć brzo prođu.

  Dr Radovanović: Velika smrtnost lekara u Srbiji mora da se istraži

   

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE