Sindikat penzionera: Vlast od 750.000 penzionera "otela" skoro milijardu evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikat penzionera: Vlast od 750.000 penzionera “otela” skoro milijardu evra

  Predsednik Sindikata penzionera “Nezavisnost” Miloš Grabundžija rekao je da je od 2013. godine, kada je iznosila 23.947 dinara, do danas prosečna penzija u Srbiji porasla za svega 3.828 dinara.

  Kako je rekao, prosečna penzija za 1,7 miliona penzionera sada iznosi 27.775 dinara.

  “To svakako nije dovoljno ni za osnovne potrebe, jer svaki penzioner kad izmiri samo račune za struju, vodu, smeće i grejanje ostane bez novca za hranu i lekove. Za komunalne troškove je potrebno od 17 do 20 hiljada dinara, a u Srbiji više od 300.000 penzionera prima penziju manju od najniže koja iznosi 13.611 dinara”, rekao je Grabundžija.

  On je podsetio da je ova vlast od 750.000 penzionera “otela” skoro milijardu evra.

  “Biti penzioner u Srbiji znači da živiš ispod svakog egzistencijalnog minimuma. Svi bi mi pozdravili poštenu izgradnju, ali ne možemo da podržimo pljačku. Od 750 hiljada penzionera otme se nasilno i onda se ulaže preko svojih novoosnovanih firmi i svojih kadrova, ne zna se ni kako ni kome se daje. To je pljačka”, ocenio je predsednik sindikata penzionera.

  Prema njegovim rečima, država od novca koji je uzela penzionerima daje subvencije stranim investitorima koji zaposlenima ne plaćaju doprinose.

  “Penzioneri su do te mere ogorčeni da više nemaju izlaz, jer je nemoguće preživeti s prosečnom penzijom od svega 27 hiljada dinara. Molim vas, pa oni su odlučili da grade nacionalni stadion od nekoliko stotina miliona evra. Neka svako od fudbalera koji potpisuju milionske ugovore da po 100 evra ako hoće da imaju nacionalni stadion, a ne da uzimaju od penzionera. Penzioneri neće igrati fudbal, sigurno”, kazao je Grabundžija.

  On smatra da prosečna penzija treba da bude 60 odsto od prosečne plate.

  Na pitanje da li očekuje da će vlast ipak da vrati novac koji je uzet od penzionera smanjivanjem penzija, Grabundžija je rekao da Aleksandar Vučić nije spreman da vrati pare.

  “Ja znam da je teško vratiti milijardu evra odjednom, ali ajde donesite zakon da se vraća u 47 rata koliko ste uzimali i problem smo rešili. Taj problem bi onda za 47 meseci bio potpuno rešen”, zaključio je predsednik Sindikata penzionera “Nezavisnost”.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE