Sinonimi za SVETSKI LUKSUZ „pali" pred korona virusom: Katanac na STOTINE objekata - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sinonimi za SVETSKI LUKSUZ „pali” pred korona virusom: Katanac na STOTINE objekata

  Bauk korona virusa čiji je epicentar u Kini širi se svetom. Osim ugrožavanja ljudskih života, ovaj virus je sve pogubniji i po svetsku i kinesku  ekonomiju.

  Najnoviji talas su osetila dva velika svetska brenda Guči i Hilton koji su u prethodna dva dana zatvorili većinu svojih prodavnica i hotela u Kini. I tako, iako im sedišta nisu u Kini, postali šrtve epidemije korona virusa u toj zemlji.

  Hilton je zatvorio 150 hotela u Kini usled rastuće krize zbog koronavirusa koji je zahvatio celu zemlju i veliki deo sveta. Postoji zabrinutost da je za hotelijere ovo tek početak. Iako kompanija još uvek posluje u nekim delovima zemlje, procenjuje se da bi Hilton mogao izgubiti 25 do 50 miliona dolara tokom 12 meseci, uključujući period izbijanja i suzbijanja.

  Konkretno, Ameriku bi ovo moglo koštati milijarde dolara.

  Kada je u pitanju Guči, vlasnik Kering SA je zatvorio polovinu svojih radnji u Kini, a one koje su ostale, rade po promenjenom radnom vremenu. Takođe je upozorio i investitore da im je prodaja značajno opala.

  „Imamo snažan pad prometa i prodaje u poslednjih deset dana”, rekao je izvršni direktor Gučija, Fransoa-Henri Pino.

  Najk je takođe u prošle nedelje zatvorio polovinu svojih poslovnica. „Očekujemo da će situacija u kratkom roku imati materijalni uticaj na naše poslovanje u Kini”, stoji u Najkovom saopštenju.

  Tehnološki sektor trenutno oseća snažan uticaj korona virusa. Kompanije širom zemlje zatvaraju svoje kancelarije, prodavnice i fabrike. Očekivalo se da će ova zatvaranja trajati do kraja januara, međutim rok je produžen na 10 februar. Ipak, i ovaj rok je probijen, a zvaničnici u nekim pokrajinama i okruzima i dalje preporučuju kompanijama da ne otvaraju svoje poslovnice do 1. marta.

  Neke od zatvorenih kompanija su Epl, Samsung, Majkrosoft, Tesla i Gugl koji je takođe zatvorio kancelarije i u Hong Kongu i Tajvanu. Većina kompanija nisu precizirale kada će se tačno njihova predstavništva ponovo otvoriti.

  Oni koji nisu zatvorili kancelarije, upozoravaju svoje radnike na posebne mere ukoliko borave ili putuju tamo.

  Kriza zbog koronavirusa bi mogla rezultirati i padom kineskih poseta Americi za 28 odsto u 2020. godini, prema procenama Tourism Economics. To bi moglo dovesti do gubitka u iznosu od 5,8 milijardi dolara.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE