"Situacija u Beogradu katastrofalna, zatvaranje svega ili sistem puca"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Situacija u Beogradu katastrofalna, zatvaranje svega ili sistem puca”

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je situacija sa epidemijom koronavirusa u Srbiji sve teža a u Beogradu katastrofalna i da Krizni štab ne odustaje od zahteva za zatvaranjem.

  Nema mesta u bolnicama u Beogradu

  Kon je za Prvu TV kazao da je u Beogradu došlo do toga da nema mesta za pacijente u posebnoj potrebi za hospitalizacijom i intenzivnom negom. “Popunjenost je sve veća i preko 4.300 i to se stalno povećava. Vraćanje u kovid sistem podrazumeva gubitak, određeni zdravstveni radnici umesto da se bave svojim redovnim poslom moraju da brinu o kovid pacijentima”.

  Kon je kazao da se trenutno odvijaju dve stvari koje traže visoku aktivnost, jedno je masovna vakcinacija a drugo je povećanje krize oko hospitalizacije. “To su dve stvari koje idu paralelno, zato sam rekao da je ugrožena vakcinacija. Oni koji se zaraze ne mogu da se vakcinišu”.

  Ne razmišlja se o policijskom času, ali…

  Kon je kazao da Krizni štab ne razmišlja o policijskom času i dodao da je daleko uvođenje vanrednog stanja iako bi policijski čas najbrže dao rezultate.

  “Brzo raste broj zaraženih, treba proaktivno delovati, do sada smo uglavnom kasnili oko dve nedelje, ja to zovem birokratsko kašnjenje. Što se policijskog časa tiče, mi o tome nismo razmišljali, to dolazi na dnevni red sa uvođenjem vanrednog stanja, ako ne, onda da se skrati radno vreme. Potpuno zatvaranje u trajanju od minimum 7 dana, svima nam je jasno da je potrebno dve, tri nedelje, ali smatramo da je to apsolutni minimum”, kazao je Kon.

  Upozorio je da nailazi ozbiljan period. “Ako se i sada preuzmu sve mere koje smo tražili imaćemo rast narednih nedelju do 10 dana, ako ne bude striktnije, imaćemo eksponencijalni porast”, istakao je Kon.

  Paradoks – najbrža vakcinacija i rast zaraženih?

  Na pitanje kako je moguće da postoji takav paradoks da Srbija vakciniše najviše u regionu, kao i da je među prvima u svetu po broju vakcinisanih dpok istovremeno raste broj novozaraženih, Kon kaže da se nama samo čini da je to tako samo kod nas.

  Tako je i u Izraelu. Na udaru smo dve stvari – virus je mutirao, izmenjen je soj i virus je zarazniji, lakše se prenosi.

  “Paralelno imamo izmenu samog virusa, od 20 koji su ispitani, 6 je bilo britanskog. Oko 30 odsto je britanskog soja u cirkulaciji , on je dominantniji, on će preuzeti, brže se prenosi, nažalost najnovija saopštenja su da je i klinička slika teža ali je to možda posledica masovnosti pa tako deluje”, kazao je Kon.

  Upitan šta će medicinski deo Kriznog štaba tražiti na sledećoj sednici štaba, Kon kaže da neće odustati od onoga šta su i tražili – minimum zatvaranja na sedam dana, ako je svima jasno da bi trebalo tako da bude i više.

  “Medicinski radnici više ne mogu da izdrže taj pritisak, a ako se ništa ne uradi sistem više neće izdržati. Normalno da bi policijski čas rešio najbrže, ali znamo da se to neće desiti”, rekao je dr Kon i dodao da je alternativa zatvoriti sve ono što dovodi do okupljanja ljudi.

  Izvor: BIZLife/Prva TV

  Foto: Beta/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE