SKANDAL: Procurili dokumenti, banke masovno PRALE NOVAC kriminalcima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SKANDAL: Procurili dokumenti, banke masovno PRALE NOVAC kriminalcima

  Procurili dokumenti koji uključuju oko 2 biliona dolara transakcija otkrili su kako su neke od najvećih svetskih banaka dozvolile kriminalcima da prljav novac premeštaju širom sveta.

  Takođe pokazuju da su ruski oligarsi koristili banke kako bi izbegli sankcije koje su trebale da spreče dolazak njihovog novca na Zapad.

  Ovo je poslednje u nizu curenja informacija tokom poslednjih pet godina koje su razotkrile tajne poslove, pranje novca i finansijski kriminal.

  Šta su FinCEN datoteke?

  FinCEN dosijei predstavljaju više od 2.500 dokumenata, od kojih su većina oni koje su banke slale američkim vlastima između 2000. i 2017. zbog zabrinutosti u vezi sa onim što njihovi klijenti rade.

  Ovi dokumenti su neke od najstrože čuvanih tajni međunarodnog bankarskog sistema.

  Banke ih koriste za prijavljivanje sumnjivog ponašanja, ali nisu dokaz za počinjen zločin.

  Dokumenti su predati Bazfid njuzu i podeljeni su sa grupom koja okuplja istraživačke novinare iz celog sveta, koja ih je distribuirala u 108 novinskih organizacija u 88 zemalja.

  FinCEN je odeljenje američkog Trezora koje se bavi borbom protiv finansijskog kriminala. Zabrinutost oko transakcija izvršenih u američkim dolarima treba poslati FinCEN-u, čak i ako su se dogodile van SAD-a.

  Izveštaji o sumnjivim aktivnostima ili SAR, primeri su kako se beleže te zabrinutosti. Banka mora da popuni jedan od ovih izveštaja ako je zabrinuta da jedan od njenih klijenata obavlja sumnjive transakcije. Izveštaj se šalje vlastima.

  Pixabay

  Zašto je ovo važno?

  Ako planirate da profitirate od nelegalne aktivnosti, jedna od najvažnijih stvari je način pranja novca.

  Pranje novca je proces uzimanja prljavog novca – prihoda stečenog kriminalom kao što je trgovina drogom ili korupcija – i njegovo stavljanje na račun u uglednoj banci gde neće biti povezan sa zločinom.

  Isti postupak je potreban ako ste ruski oligarh protiv kojeg su zapadne zemlje preduzele sankcije da bi sprečili vaš novac da ide na Zapad.

  Banke bi trebalo da budu sigurne da ne pomažu klijentima da peru novac ili ga premeštaju na načine kojima se krše pravila.

  Po zakonu, banke moraju znati ko su njihovi klijenti – nije dovoljno podnositi izveštaje i uzimati prljav novac od klijenata, dok očekuju da će se vlasti pozabaviti problemom. Ako imaju dokaze o kriminalnim radnjama, banke bi trebalo da prestanu da premeštaju novac.

  Fergus Šil iz Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) rekao je da su procurili dosijei “uvid u ono što banke znaju o ogromnim tokovima prljavog novca širom sveta”.

  Rekao je da su dokumenti takođe istakli izuzetno velike količine novca. Dokumenti u datotekama FinCEN pokrivaju oko 2 milijarde dolara transakcija i oni su samo mali deo izveštaja dostavljenih tokom tog perioda.

  Šta je otkriveno?

  Banka HSBC omogućila je prevarantima da premeštaju milione dolara ukradenog novca širom sveta, čak i nakon što je saznala od američkih istražitelja da je u pitanju prevara.

  Džej-Pi Morgan je dozvolio kompaniji da prebaci više od milijardu dolara preko londonskog računa, a da ne zna ko je vlasnik. Banka je kasnije otkrila da je kompanija možda u vlasništvu mafijaša sa FBI-jeve liste 10 najtraženijih.

  Tvrdi se da je jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina koristio Barklejs banku u Londonu da bi izbegao sankcije koje su trebale da spreče njegovo korišćenje finansijskih usluga na Zapadu. Deo novca je korišćen za kupovinu umetničkih dela.

  Suprug žene koja je donirala 1,7 miliona funti vladajućoj Konzervativnoj stranci u Velikoj Britaniji tajno je finansirao ruski oligarh usko povezan sa predsednikom Putinom.

  Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata nije reagovala na upozorenja o lokalnoj firmi koja pomaže Iranu da izbegne sankcije.

  Dojče Banka je premeštala prljavi novac stečen iz organizovanog kriminala, terorista i trgovine drogom.

  Standard čerterd prebacivao je gotovinu za Arapsku banku više od jedne decenije nakon što su računi klijenata u jordanskoj banci korišćeni za finansiranje terorizma.

  Curenje ovih dokumenata važno je jer nisu u pitanju samo dokumenti jedne ili dve kompanije – oni dolaze iz više banaka.

  Oni ističu niz potencijalno sumnjivih aktivnosti koje uključuju kompanije i pojedince, a takođe pokreću pitanja zašto banke koje su primetile ovu aktivnost nisu uvek postupale u skladu sa njihovom zabrinutošću.

  FinCEN je rekao da bi curenje moglo da utiče na američku nacionalnu bezbednost, ugrozi istrage i bezbednost institucija i pojedinaca koji podnose izveštaje.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE