Skandal u Goldman Saksu: Odgovoran za štetu od 3 MLRD. USD, smanjili mu platu 36%

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skandal u Goldman Saksu: Odgovoran za štetu od 3 MLRD. USD, smanjili mu platu 36%

  Američka investiciona banka Goldman Saks smanjila je godišnju platu izvršnom direktoru Dejvidu Solomonu za 10 miliona dolara ili 36%, kao kaznu zbog uloge banke u jednom od najvećih finansijskih skandalu u svetu kojem je učestvovao malezijski državni investicioni fond, poznat kao 1MDB.

  Investiciona banka Goldman Saks pristala je da plati skoro 3 milijarde dolara kazne nakon što se izjasnila krivom za optužbe o kršenju američkih antikorupcijskih zakona u masovnom skandalu sa malezijskim investicionim fondom.

  Solomonov kompenzacioni paket smanjen je na 17,5 miliona dolara za 2020. godinu, u odnosu na 27,5 miliona dolara koliko je dobio 2019. godine, navodi se u najnovijem američkom izveštaju o hartijama od vrednosti.

  U oktobru je banka najavila da će se Solomon suočiti sa smanjenjem plata, zajedno sa drugim rukovodiocima, uključujući finansijskog direktora Stivena Šera i izvršnog direktora Džona Valdrona, u svetlu nalaza istrage.

  Šerova plata smanjena je na 15,5 miliona sa 22,5 miliona u 2019. Valdronova zarada smanjena je na 18,5 miliona, sa 24,5 miliona u 2019. Ukupna plata trojice rukovodilaca za 2020. godinu smanjena je za 24 miliona kao odgovor na skandal.

  „Iako niko od njih nije bio umešan ili svestan učešća firme u bilo kojoj nedozvoljenoj aktivnosti u vreme kada je firma ugovarala transakcije obveznicama od 1MDB, Odbor posmatra stvar sa 1MDB kao institucionalni neuspeh, koji nije u skladu sa visokim očekivanja koja ima za firmu“, saopštila je banka.

  Skandal se odnosi na prodaju obveznica koju je Goldman Saks organizovao i potpisao za 1MDB, iz čega američko Ministarstvo pravde tvrdi da je ukradeno 4,5 milijardi dolara.

  Kinesko-malezijski finansijer Lov Taek Džo, poznatiji kao Džo Lov, smatra se jednim od glavnih organizatora prevare sa 1MDB. Uprkos tome što nikada nije imao formalni položaj u fondu, on je navodno igrao ključnu ulogu u aktivnostima. Američko ministarstvo pravde optužilo je malezijskog finansijera da je smislio zaveru za preusmeravanje novca iz fonda na bankovne račune bivšeg premijera Malezije Nadžiba Razaka.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE