Skandal u Hrvatskoj: Bankarka otkrila prevaru klijenata od 100 MILIONA EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skandal u Hrvatskoj: Bankarka otkrila prevaru klijenata od 100 MILIONA EUR

  Leasing društva će, prema rešenjima regulatora Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), klijentima morati da vrate nešto više od 20 miliona kuna jer je utvrđeno da su u Hrvatskoj prevarili 50.000 klijenata za više od 700 miliona kuna (93 miliona evra).

  Naime, utvrđeno je da su leasing kuće, mahom u vlasništvu banaka, suprotno potpisanom ugovoru i potpuno neosnovano povećavali rate otplate za korisnike leasinga.

  Prevara je utvrđena u razdoblju od 2008. do 2020. godine, ali mnogi neće moći da dođu do svog novca jer HANFA tvrdi da je većina slučajeva zastarela.

  Sanja Mehinović bivša zaposlena u RBA Leasing koja je prijavila ceo slučaj, predala je dokumentaciju na osnovu koje je regulator utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti.

  Mehinović je bila u RBA Leasingu od 2007. godine, prvo kao načelnik odeljenja teretnih vozila i plovila, a zatim od 2013. godine direktor sektora prodaje, da bi na kraju, do polovine 2018. godine, bila regionalni direktor prodaje.

  Da nije bilo Sanje Mehinović za ovaj slučaj se ne bi saznalo

  Prvo rešenje HANFA-e protiv nekog leasing društva bilo je upravo za slučaj RBA Leasinga, a da nije bilo Mehinović, ova prevara koja je teška više od 700 miliona kuna, nikada ne bi bila otkrivena i dokazana.

  Ona je za Index.hr otkrila do sada nepoznatu pozadinu ovog slučaja.

  Detaljno je objasnila kako se odvijala prevara, kako je sve otkrila ali i kako je vlasnik RBA Leasinga, banka RBA, nakon što je prijavila nezakonitosti, radila na zataškavanju celog slučaja.

  Postojale dve liste klijenata

  Mehinović u razgovoru za Index objašnjava kako su postojale dve liste klijenata. U onoj prvoj bili su povlašćeni klijenti i velike korporacije, za koje se banka plašila da bi mogli otkriti prevaru i njima je rata leasinga obračunata na pravi način.

  Druga lista bila je ona “običnih klijenata” koje su namerno varali jer su smatrali da neće biti otkriveni.

  Neki iz ove druge grupe su ipak otkrili prevaru, a RBA je s njima radila nagodbe kako ostali klijenti ne bi saznali da plaćaju više nego što bi trebalo.

  Mehinović je rekla da Ministarstvo finansija koje ima odeljenje za kontrolu leasinga nije uopše reagovalo na njenu predstavku i dokaze protiv leasing društava.

  Izvor: Index.hr

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE