Skočila popularnost ČETVORODNEVNE radne nedelje: Radili bi i duže ali manje dana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skočila popularnost ČETVORODNEVNE radne nedelje: Radili bi i duže ali manje dana

  Model četvorodnevnevne radne nedelje dobija sve veću popularnost u trenutku kada radnici sve češće preispituju svoj odnos sa poslom u svetu koji je preoblikovan zbog koronavirusa.

  Nedavno istraživanje u organizaciji kompanije Haris Pol koja se bavi istraživanjem tržišta, pokazalo je da bi 82 odsto zaposlenih Amerikanaca radije imalo duži radni dan ako bi to značilo kraću radnu nedelju. Unutar grupe ispitanika, 71 odsto veruje da bi bili efikasniji ako bi se nedelja skratila.

  Tokom pandemije su razmatranja o radu od kuće i održavanju ravnoteže između radnog i privatnog života postala sve relevantnija. Dok se Amerkanci prilagođavaju novoj stvarnosti živeći sa koronavirusom, radnici žele da vide da se i poslodavci trude da njihova radna mesta prilagode situaciji.

  Prema istraživanju, podrška četvorodnevnoj radnoj nedelju je porasla u odnosu na prošlu godinu u ovo vreme, te je sada 63 odsto američkih radnika za ovu uvođenje ovog modela.

  Međutim, četvorodnevna radna nedelja nije popularna među radnicima samo zbog pandemije. Prema drugim istraživanjima, ovakav način rada povećava zadovoljstvo i produktivnost kod radnika.

  Utiče na jačanje mentalnog zdravlja

  Iz Majkrosofta u Japanu je saopšteno da se produktivnost povećala za 40 odsto nakon isprobavanja prilagođenog načina rada.

  Endru Jang, preduzetnik i bivši kanidat za predsednika SAD, zagovornik je prelaska na četvorodnevnu radnu nedelju i on smtra da bi ta promena mogla da utiče na jačanje mentalnog zdravlja radnika i da ponudi više mogućnosti onima koji imaju drugačiji raspored i potrebe.

  „Trebalo bi da ozbiljno razmotrimo četvorodnevnu radnu nedelju”, napisao je Jang na svom Tviter profilu i dodao da studije pokazuju da „bismo bili podjednako produktivni”.

  Ipak, uprkos velikom entuzijazmu i sve češćim razmatranjima ove opcije, većina kompanija širom sveta još uvek nisu uvele četvorodnevnu radnu nedelju.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE