Škola za primer: Prva savremena UČIONICA NA OTVORENOM u Srbiji (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Škola za primer: Prva savremena UČIONICA NA OTVORENOM u Srbiji (FOTO)

  Jedna od najinovativnijih škola u Srbiji, OŠ „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke, spremno je dočekala i početak nove školske godine u veoma izmenjenim okolnostima.

  U ovoj školi napravljena je savremena učionica na otvorenom koja je dostupna ne samo đacima i nastavnicima za održavanje časova, već i celom kolektivu škole za održavanje sastanaka, roditeljskih sastanaka i održavanje različitih svečanosti.

  Direktor škole Darko Dimitrijević, koji je profesor fizičkog vaspitanja, kaže da je ideja za pravljenje učionice na otvorenom postojala oduvek, ali je bilo potrebno mnogo sredstava.

  „Mnogo stvari je urađeno kroz vreme na učionici da bi ona bila takva kakva je sad. Ideja je postojala oduvek u školi, a namestilo se da nam baš bude od koristi sad kada je nastava ovakva kakva je, gde smo ugroženi od virusa svi i naša deca i zaposleni i idealno se namestilo da je završena baš ovog leta. U Srbiji postoji još ovakvih učionica, ali ovog tipa kao što smo mi napravili sa svim ovim stvarima zaista ne postoji. Oko 500.000 dinara smo mi uložili u učionicu. To uopšte nije mala stavka, ali je išlo parcijalno i to niko nije osetio, dosta sponzora nam je pomoglo“, kaže Dimitrijević za BIZLife portal.

  Radovi na izgradnji učionice trajali su punih godinu i po jer je bilo mnogo posla i zemljanih radova. Napravljen je plato od oko 50 kvadrata na kojem su smeštene klupe i stolice, posađeni su četinari tuje i rastinje koje može da raste u tim okolnostima, posađen je travnjak, postavljen je mali drveni mobilijar za igranje i navodnjavanje kap po kap i prskači koji su podešeni da se uključuju ujutru i uveče i da osvežavaju travnjak.

  „Naša škola nalazi se u centru grada, uvek smo bili u problemu zbog saobraćaja jer su oko škole sa svih strana ulice, saobraćaj i mnogo ljudi tuda prolazi. Unutar prstena škole imamo jedan prostor od nekih 400 kvadrata gde je bilo zasađeno drveće, bilo je i šuta, kako je vreme prolazilo to se i zatravilo i ni na šta nije ličilo. Tu je nastala učionica na otvorenom. Jedan deo sredstava je od sponzora, drugi od lokalne samouprave. Dosta je tu bilo posla i zemljanih radova, izbacili smo dosta nepotrebnog materijala. Mnogo stvari je urađeno kroz vreme na učionici da bi ona bila takva kakva je sad“, kaže direktor škole.

  Kako za svečano otvaranje učionice nisu imali priliku zbog situacije sa koronavirusom, prvi događaj koji je održan bio je dodela svedočanstava maturantima. Direktor Dimitrijević kaže da je radost dece ogromna. Na nedeljnom nivou postoji raspored ko će da koristi učionicu, ali prevashodni cilj bio je da se učenici nižih razreda tu igraju.

  „Ja sam lično zamislio da učionica prevashodno bude namenjena za veštine, za likovno i muzičko na primer, jer deci je ipak nezgodno pogotovo nižim razredima da tu pišu. Duva vetar, ima ptica i dosta faktora koji mogu da im smetaju, mada ostavljam to nastavnicima, svima je učionica dostupna u svakom trenutku“, kaže Dimitrijević.

  Ova zelena oaza ne bi postojala da nije bilo finansijske podrške kompanija Goša „FOM“, NESAM , MMM METKOMERC, Rasadnik „Zelena vizija“ , DM invest, DOO Robins i građana Bogoljuba Janaćkovića i Jovane Krivokuće. Posebnu zahvalnost za nabavku građevinskog materijala dugujemo dr Slađanu Adžiću, predsedniku Saveta roditelja naše škole, kaže Dimitrijević.

  Izvor: BIZLife/Marijana Stevanović

  Foto: Privatna arhiva OŠ "Olga Milošević"

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE