Sledi masovno gašenje RTS-a van Srbije?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sledi masovno gašenje RTS-a van Srbije?

  United grupa, u čijem sastavu radi i kablovski operater SBB, ali Telemach u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, operator satelitske televizije Total TV , potvrdio je da je od RTS-a u decembru 2017. dobila novu ponudu za emitovanje kanala koja je 10 puta veća od cene koju jedo sada plaćala.

  “Potpuno smo zatečeni, jer javni servis traži 100 puta veću cenu od BBC-a i 27 puta veću od one koju javni servisi prosečno naplaćuju za emitovanje svojih programa u inostranstvu”, navodi se u saopštenju i dodaje da je cena koju je RTS ponudio neprihvatljivo visoka i nije u skladu sa praksom i cenama drugih evropskih javnih servisa.

  “Zato je logično da dijalog između nas nije mogao da bude završen prihvatanjem takve ponude. Nadamo se da će se pregovori nastaviti zbog brojnih gledalaca i da će RTS da razmotri svoju ponudu koja, nažalost, samo može da vodi masovnom gašenju srpskog javnog servisa van Srbije”, kažu u United grupi.

  “Mi hoćemo da plaćamo za kanale RTS-a i mislimo da RTS treba da naplaćuje za emitovanje svojih kanala van Srbije, ali prema praksi i cenama drugih evropskih javnih servisa i uz mogućnost gledanja programa putem svih platformi bez dodatne nadoknade. Međutim, RTS zahteva i nadoknade za emitovanje svojih kanala kroz EON i korišćenje funkcionalnosti vraćanja programa unazad (TV unazad), što je u suprotnosti sa svetskom praksom. Činjenica je da ni jednom kanalu ne plaćamo dodatno. Pomenuti načini gledanja televizije su deo standardnih ugovora sa svim kanalima. Televizija je evoluirala, a nov način gledanja podrazumeva internet, gledanje na više uređaja, kao i u vremenu nakon emitovanja”, navode.

  “Mislimo da RTS ima kvalitetan program, ali isto tako smatramo da ne može da naplaćuje basnoslovne cene. Ponuđena cena sigurno će da dovede do situacije gde će većina operatora van Srbije da ukine RTS iz svoje ponude ili da ga prebaci u pakete dostupne manjem broju pretplatnika. Sve je to nažalost suprotno osnovnoj misiji javnog servisa da širi nacionalnu kulturu, tradiciju i interese kroz sto širi auditorijum”, zaključuje se u saopštenju United grupe.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Logo

  What's your reaction?

  Komentari

  • Doktor

   Ovi SNS-ovci baš im je zinulo za parama. 2x tehnički, derite kožu za pretplatu, pa ne ide to tako. I treba da vas ugase onda.

  • aleksandar

   a sto se ova vlast vise muci.nek ukine plate.ima narod da ide da radi,i celu platu da daje SNS-u. nema da jede,da spava,ima samo da radi dok ne crkne.i onda ce da dodju siptari i da pobiju govna.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE