Slovenija RADIKALNO smanjuje porez na automobile

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slovenija RADIKALNO smanjuje porez na automobile

  Porez na motorna vozila u Sloveniji radikalno se smanjuje prema predlogu zakona koji je predložila vlada, a ukida se i dodatni porez na luksuzna vozila zapremine motora iznad dva i po litra.

  Prosečni porez na vozila koji sada iznosi oko 460 evra smanjiće se na oko 160 evra, kazao je na konferenciji za novinare ministar finansija Andrej Šircelj.

  Tako se tri puta smanjuje poresko opterećenje koje je do sada bilo previsoko, rekao je.

  Procenjuje se da će se nakon stupanja na snagu novog zakona početkom 2021. godišnji prihod države s te osnove, koji je do sada iznosio 45 miliona, smanjiti na 16 miliona, između ostalog zbog manje potrošnje, ali će se posle povećati.

  Sada je osnovna za određivanje poreza prodajna cena, a ubuduće osnovni kriterijum za poresku stopu biće ekološka komponenta, odnosno emisije štetnih gasova, odnosno emisioni standard s obzirom na vrstu goriva, kazao je Šircelj.

  Električna vozila biće oslobođena poreza, najavio je ministar i dodao da na taj način Slovenija kreće stopama onih država koje i poreskom politikom potvrđuju svoju brigu za okolinu.

  Plaćanja poreza na motorna vozila biće oslobođeni i oldtajmeri, automobili za sport i interventna vozila.

  Porez neće plaćati ni porodice s troje ili više dece prilikom kupovine automobila jednom u tri godine, a neće se plaćati porez ni za vozila kojima se koriste osobe sa invaliditetom.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE