Smart Home - bezbedan, automatizovan i energetski efikasan dom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Smart Home – bezbedan, automatizovan i energetski efikasan dom

  Poslednjih godina sve smo više navikli da svakodnevno uređaje u svojim domovima povezujemo internetom kako bismo mesta u kojima živimo učinili udobnijim, ekonomičnijim, zabavnijim i sigurnijim.

  Tehnologija „Smart Home” je pojam koji koristimo više od jedne decenije i postala je sinonim za Internet of Things (IoT). Predviđa se da ćemo u narednih 10 godina imati revoluciju u načinu na koji elektronski uređaji međusobno komuniciraju i utiču na naš život. Inovacije u svetu Internet of Things uređaja, koji mogu da „pretvore“ obične domove u pametne, već su postale pristupačne.

  Stvaranje pravog pametnog doma je ujedno i umetnost i nauka. Više uređaja ne znači da će dom postati pametniji tek tako, bez razmatranja ljudskog elementa. Korisnici žele sistem kuće ili stana koji pruža vrednost stvarima do kojih im je stalo, uz personalizovanije iskustvo, a to je upravo rešenje koje korisnicima omogućava A1 Srbija. Zahvaljujući tome što je deo internacionalne A1 Telekom Austria Grupe, ova kompanija proširuje već impresivan skup ICT rešenja koja pomažu privatnim korisnima da žive kvalitetnije i udobnije, a biznisima da se optimizuju, da budu efikasniji i da se dobro pripreme za tehnologije koje dolaze.

  Bezbednost

  Kamere za pametne domove

  Davno su prošla vremena složenih i glomaznih sistema sigurnosnih kamera. Sada sa pametnog telefona možete da pristupite snimcima unutra i izvan kuće u bilo koje doba i noći, jer su aktivni 24 sata dnevno. Uz pomoć pametnih senzora pokreta možete da podesite da primate upozorenja na telefon u slučaju neželjenih događaja. To znači da ukoliko se nešto dogodi – možete odmah da preduzmete potrebne mere, što je posebno korisno kada niste kod kuće, bilo na poslu ili odmoru.

  Senzori za dim i vodu

  Jednostavni alarm za dim razvio se u pametan mehanizam koji ne samo da reaguje prilikom otkrivanja plina, dima ili požara – već obaveštava korisnika telefonom o svemu, čak i o tome kada je vreme da se zamene baterije uređaja. Identično funkcioniše i senzor za vodu – registruje curenje ili poplavu u zoni detekcije i automatski aktivira alarm i šalje obaveštenje na pametni telefon ili tablet.

  Ušteda energije i komoditet

  Koliko puta vam se desilo da ste se vratili kući sa posla ili puta, a unutra je mnogo vruće ili jako hladno? Pametna utičnica omogućava korisnicima da uključe ili isključe klimu pomoću pametnog telefona ili tableta daljinski, u bilo kom trenutku i tako podesite odgovarajuću temperaturu u domu tačno na vreme, pred vaš dolazak. Ne samo da je reč o tome da sebi i svojoj porodici pravite dodatni ugođaj, već je ovo jedan od lakih načina da budete energetski efikasni, čime možete i da smanjite račun za električnu energiju i tako uštedite novac.

  Uz Smart Home uređaje za unutrašnji i spoljašnji nadzor i senzore za dim, vodu i pokret, u dodatnoj zaštiti mogu da uživaju i korisnici Uniqa osiguranja zahvaljujući uspešnoj saradnji sa A1 Srbija. Zajednicki cilj je da se obebedi moućnost da svaki dom bude pametna, efikasna i sigurna zona.

  Trendovi budućnosti

  Tehnologija pametnih domova mnogo je olakšala život mnogim korisnicima, a ovo je samo početak. Tehnološki napredak hardvera i veštačke inteligencije, kao i značajne ekološke, socijalne i ekonomske promene na lokalnom i na globalnom nivou, doprineće razvoju pametnih domova i gradova. Nova generacija mobilnih mreža, inteligentniji, nevidljivi uređaji i nove tehnologije za proizvodnju energije – samo su neki od trendova koji nas čekaju kako bi budućnost pametnih domova postala ona koja je moguća i dostupna svima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE